Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Отчетът на Goldman надмина очакванията благодарение на инвестиционното банкиране

Нетната печалба на банката нарасна над шест пъти спрямо миналата година, а приходите се повишиха със 102%

Отчетът на Goldman надмина очакванията благодарение на инвестиционното банкиране

Снимка: Bloomberg

Goldman Sachs Group с лекота надмина очакванията на Wall Street за печалба през първото тримесечие, тъй като американската инвестиционна банка се възползва от рекордния темп на сключване на сделки и задвижвания от коронавируса бум на търговията на фондовите пазари, съобщи Ройтрес.

Общите приходи от инвестиционно банкиране нараснаха със 73% до 3,77 млрд. долара, което е най-високото ниво от 2010 г. насам, докато търговията с акции записва ръст с 68%, подхранвана от волатилността на фондовия пазар.

Според данните на Refinitiv таксите за инвестиционно банкиране в глобален мащаб достигнаха рекорд от 39,4 млрд. долара през тримесечието.

Goldman също така повежда класациите за консултации за сливания и придобивания. Известните като „таблиците на лигата“ на Refinitiv класират фирмите за финансови услуги по размера на таксите за сливания и придобивания, които генерират. 

Още по темата

Безпрецедентният бум на частни фирми, които се сливат, за да станат публични, помогна на гиганта да спечели от такси от подобни сделки.

Огромният скок от 47% в приходите от търговия е резултат от волатилността, породена от акции като GameStop.

Резултатите на банката са облагодетелствани и от сравненията с резултатите миналата година, когато тя трябваше да задели повече средства за покриване на потенциални загуби от корпоративни заеми вследствие на пандемията.

Приходите от финансови консултации достигнаха 1,1 млрд. долара.

Нетната печалба на банката нарасна до 6,7 млрд. долара за тримесечието, приключило на 31 март, спрямо 1,12 млрд. долара за същия период преди година.

Печалбата на акция нарасна до 18,60 долара от 3,11 долара година по-рано. Средните очаквания на анализаторите бяха за печалба от 10,22 долара за една акция.

През март Goldman каза, че загубите при продажба на акции, предизвикани от срива на нюйоркския инвестиционен фонд Archegos, са несъществени.

Общите приходи нараснаха със 102% до 17,7 млрд. долара за тримесечието.

За разлика от конкуренти като JPMorgan и Bank of America, Goldman има относително по-малък потребителски бизнес, което ограничава експозицията на банката към кредитирането и ú позволява да се съсредоточи върху основната си сила в инвестиционното банкиране и търговията.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow прибави над 400 пункта, възстановявайки се от загубата от предходната сесия