IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откъде идват парите за предизборната кампания на Джо Байдън?

Някои от големите дарители на бившия вицепрезидент са водещи имена от Wall Street, Силициевата долина и Холивуд

13:12 | 02.11.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститори милиардери и магнати от развлекателната индустрия са сред големите имена от Wall Street, Силициевата долина и Холивуд, които помогнаха на Джо Байдън да събере рекордното финансиране за предизборната си кампания.

Тони Джеймс, заместник-председател на Blackstone Group Inc., съоснователят на LinkedIn Рийд Хофман и американf-израелският филмов продуцент Хаим Сабан са само някои от големите имена в списъка, публикуван от кампанията на Байдън късно в събота, съобщава Bloomberg.

В него фигурират 724 отделни личности и 93 двойки, които са предоставили най-малко 100 000 долара за кампанията или за съвместните комитети за набиране на средства, единият от които Biden Victory Fund може да приеме дарения до 827 800 долара.

Доброволните кампании за набирания на средства са събрали най-малко 81,7 млн. долара, въпреки че реалната сума по всяка вероятност е много по-голяма.

Според серия социологически проучвания, публикувани в неделя, Байдън води Тръмп както на национално ниво, така и в редица ключови щати, въпреки че на някои места резултатите са много близки.

Според допитване на New York Times/Siena College демократът води в Пенсилвания, Флорида, Аризона и Уисконсин, всички от които са решаващи за избирането на президент, където Тръмп победи през 2016 г.

Големите дарители

Допитване на CNN показва преднина на Байдън в Аризона, Мичиган и Северна Каролина – също щати, в които настоящият президент спечели през 2016 г. И в трите щата Байдън се приема като по-съпричастния кандидат и този, който би могъл да обедини страната.

Анкетата на ABC/Washington Post обаче показа недотам добри новини за Байдън, според които Тръмп има лека преднина от 50% на 48% във Флорида. В Пенсилвания обаче бившият вицепрезидент води с 51% на 44%.

Сред имената от Wall Street, дарили средства за Байдън, са Блеър Ефрън, основател на Centerview Partners, Девен Парекх, управляващ директор на Insight Partners, както и Роджър Алтман, основател на Evercore.

Заместник-председателят на Morgan Stanley Том Найдс, основателят на Eton Park Capital Management Ерик Миндих, инвеститорът Алан Патрикоф от Greycroft Partners LLC, както и хедж-фонд мениджърът Орин Крамър сащо са дали средства за кампанията на Байдън.

Сред представителите на Силициевата долина изпъкват имената на Рон Конуей, основател на SV Angel и съоснователят на Kleiner Perkins Caufield & Byers Брук Байърс.

Освен Сабан поддръжниците на Байдън в развлекателната индустрия са още Дона Лангли, председател на Universal Filmed Entertainment Group, Бела Баджария, ръководител на международното звено за телевизия в Netflix, както и основателят на Quibi Джефри Катценберг.

Байдън записа последователни рекорди за набиране на средства през август и септември, а общо с Националния комитет на Демократическата партия успя да събере 1,3 млрд. долара, откакто спечели партийната номинация. Тръмп, който не представя доброволно имената на своите дарители, е получил 984 млн. долара за кампанията по преизбирането си в същия период.

Настоящи и бивши държавни представители също са сред донорите на Байдън. Сред тях са членът на Камарата на представителите Адам Шиф от Калифорния, който бе начело на разследването за импийчмънт срещу Доналд Тръмп в Камарата, както и някои политици в ключови щати като губернатора на Мичиган Гретчен Уитмър и губернатора на Пенсилвания Том Уолф.

Дарители са и някои от бившите опоненти на Байдън за кандидат на Демократическата партия в първия етап на президентската надпревара – сенатор Кори Букър от Ню Джърси и Ейми Клобушар от Минусота, както и бившият кмет на Саут Бенд, Индиана, Пийт Бутиджиж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
от печатницата на ФЕД ... артия има колко щеш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Откъде идват парите за предизборната кампания на Джо Байдън? Част от тях идват от дееебили, даващи дарение за BLM каузата.Елементарно се проследяват тия дарения, има го в нета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още