IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парализата на администрацията ще струва на САЩ 3 млрд. долара

Очакванията са спирането на работата да забави ръста на американската икономика с 0,02% от очакваното за 2019 г.

12:07 | 29.01.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройерс</em></p>

Снимка: Ройерс

Американската икономика ще загуби 3 млрд. долара вследствие на частичното прекъсване на работата на администрацията заради исканото финансиране от президента Доналд Тръмп за строежа на стената по границата с Мексико. Това показва проучване на надпартийната Бюджетна служба към Конгреса, което оценява ефектите от най-дългата административна блокада в историята на САЩ.

Според данните на агенцията, цитирани от Ройтерс, разходите по частичното спиране на работа, продължило 35 дни, ще забави ръста на икономиката с 0,02% в сравнение с очакванията за 2019 г. По-осезаемите ефекти обаче ще бъдат усетени от бизнеса и служителите.

Като цяло американската икономика е загубила около 11 млрд. долара от петседмичната блокада, но се очаква 8 млрд. долара да бъдат възстановени, тъй като администрацията подновява работа и държавните служители ще започнат отново да получават средства.

Парализата бе прекратена в петък, когато Тръмп и Конгресът се договориха за временно правителствено финансиране, което обаче не включва исканите средства за стената с Мексико в размер на 5,7 млрд. долара.

Комисия от демократи и републиканци има насрочена среща в сряда, в рамките на която ще бъде направен опит за постигане на компромис по отношение на граничната сигурност, преди да изтече крайният срок на 15 февруари. Според запознати обаче самата среща, която е отворена за външни лица, няма да доведе до значим напредък, като надеждите са в последващите я срещи на закрито.

В същото време президентът заплаши с ново блокиране на администрацията, ако не бъде постигнато споразумение със законодателите, което да го удовлетворява. Тръмп също така заплаши, че може да обяви и извънредно положение в опит да получи исканото финансиране.

Повечето държавни служители трябва да получат възнагражденията си до четвъртък, като според проучване те възлизат на общо 6 млрд. долара. Но подизпълнителите и бизнесите, които разчитат на работата на федералните служители, ще трябва да се справят със значителни загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
И не: ЩЕ,а ВЕЧЕ ги е загубила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Само за протокола: зад Желязната завеса рекоха не 3, а 6 милиарда.Което за дните и мащабите на САЩ ми се вижда по-реалистично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още