IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победа за Байдън: Сенатът на САЩ прие инфраструктурния план за 550 млрд. долара

Републиканците също могат да претендират за победа, тъй като пакетът включва големи разходи за техните приоритети без да се повишават данъците

19:58 | 10.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Robert Deutsch/Bloomberg</em></p>

Снимка: Robert Deutsch/Bloomberg

Сенатът на САЩ прие инфраструктурния план за 550 млрд. долара, който би представлявал най-големия поток от разходи за обществени работи в САЩ от десетилетия. Това е значителна победа за икономическата програма на президента Джо Байдън.

Гласуването е огромен пробив, постигнат благодарение на това, че и двете партии в САЩ припознават инфраструктурата като приоритет и проблем, за който си заслужава постигането на компромис, пише Bloomberg.

Приемането на законопроекта за инфраструктурата в Сената идва след месеци на преговори и мудни дебати, по време на които републиканците, противопоставящи се на законодателството, принудиха демократите да изчерпят часовника по процедурни предложения.

„Пътят беше дълъг и криволичещ, но ние продължихме и сега пристигнахме“, коментира лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър. Разходите ще „укрепят всяка голяма категория от физическата инфраструктура на страната ни“, допълва той.

Законопроектът все още е изправен пред препятствия в Камарата на представителите, която ще почива до 20 септември. Председателят на Камарата Нанси Пелоси, под натиска на прогресистите, които искат да бъдат разгледани приоритетите им, заяви, че няма да позволи гласуване на двупартийния пакет, докато Сенатът прие по-широкия икономически план.

Умерените настояват Камарата да приеме сметката по-рано. Камарата има право да поиска промени в законопроекта за инфраструктурата.

Гласуването в Сената след месеци на напрегнати преговори е решаваща първа стъпка както за икономическата програма на Байдън, така и за по-широките му надежди да покаже на света, че Вашингтон може да работи отново за решаване на големите проблеми след ерата на разделение в американската политика по времето на Доналд Тръмп.

Ако инфраструктурният пакет в крайна сметка мине през двете камари, всеки щат ще почувства ефектите. Той включва около 110 млрд. долара нови разходи за пътища и мостове, 73 млрд. долара за модернизация на електропреносната мрежа, 66 млрд. долара за железопътни проекти и 65 млрд. долара за разширяване на широколентовия достъп. Осигуряват се и 55 млрд. долара за чиста вода.

Байдън изпрати най-добрите си помощници да преговарят директно с група републикански и демократични сенатори. Вотът е значително постижение и за Шумър и двупартийната група от 22 сенатори, водени от републиканеца Роб Портман от Охайо и демократа Кирстен Синема от Аризона, която се намеси, след като първоначалните преговори между Белия дом и републиканците се сринаха през юни.

Републиканците също могат да претендират за победа, тъй като пакетът включва големи разходи за техните приоритети без да се повишават данъците. Байдън може да се похвали с това, че пакетът избягва въвеждането на непопулярни данъци върху газа или други налози, които биха ударили средната класа.

Сенатът не успя да получи единодушно съгласие и одобрение на двупартийните усилия за замяна на разпоредбата за отчитане на данъчното облагане на криптовалута с друга мярка, която би изисквала определени борси за цифрова валута да докладват данни на Службата за вътрешни приходи. Индустрията на криптовалутите заяви, че първоначалната версия е несправедливо насочена към нея и е твърде широка по обхват.

Други двустранни опити за промяна на законопроекта, включително поправка, която би позволила на щатските и местните власти да използват част от неизразходваните от тях средства за Covid облекчения за инфраструктурни проекти, също отпаднаха.

Бюджетната служба на Конгреса заяви, че инфраструктурното законодателство ще добави 256 млрд. долара към дефицита на федералния бюджет през следващото десетилетие. По-рано службата прогнозира, че дефицитът ще достигне 3 трлн. долара само през тази година, преди да се свие до 1,15 трлн. долара през 2022 г.

Републиканците, които се противопоставиха на плана, защото го смятат за твърде скъп, цитираха прогнозите на службата и предупредиха, че законопроектът може да стимулира допълнителна инфлация. Други сенатори обаче казват, че сметката ще бъде платена с други средства, които службата не може да отчете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
голема победа ! над кого бе ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Победа за Байдън: Сенатът на САЩ прие инфраструктурния план за 550 млрд. долара > Не се блъскай народе!! За всички ще има, няма да свършат, ще ви нарисуват още! Ако се задъхат от рисуване, ще ги нацъкат на keyboard-a!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още