Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Продажбите на дребно в САЩ с неочакван ръст от 0,7% през септември

Данните са последни за тримесечие, в което потребителските разходи вероятно са се забавили отчасти заради делта варианта на Covid-19

Продажбите на дребно в САЩ с неочакван ръст от 0,7% през септември

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано отбелязаха сериозен ръст през септември, което предполага устойчиво търсене на стоки и продукти, макар че трудностите в производството ограничават доставките, предава Bloomberg.

Стойността на продажбите на дребно се е увеличила с 0,7% през септември на месечна база след възходяща корекция до 0,9% през август, показват данни на министерството на труда от петък. Без да се включват автомобилите, продажбите бележат ръст от 0,8% през септември спрямо предишния месец.

 

 

Медианната оценка в проучване на Bloomberg сред икономисти бе за спад от 0,2% на общите продажби и за ръст от 0,5% на продажбите без автомобили.

Броят на новозаразените с коронавирус в САЩ се увеличи през август и септември, което ограничи търсенето на услуги като пътувания и забавления, а това накара американците да насочат парите си към физически продукти. По-високите разходи за стоки вероятно ще засилят натиска върху глобалните вериги на доставки, които се борят да задоволят нарастващото търсене.

Данните са последни за тримесечие, в което потребителските разходи вероятно са се забавили отчасти заради делта варианта на Covid-19 и ограниченията във веригите на доставки. Икономистите в момента прогнозират разходите да са нараснали с годишен темп от 2,2% през трите месеца до края на септември, което представлява сериозно забавяне от 12-процентовия ръст през второто тримесечие.

Данните за продажбите на дребно показват, че резултатите на ресторантите и баровете са се увеличили с 0,3% през септември след спад от 0,2% през предишния месец.

Продажбите на превозни средства и автомобилни части са се повишили с 0,5% през септември на месечна база след спад от 3,3% през август, което отразява трудностите в доставките, ограничили предлагането и повишили цените.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Страхът от новия COVID щам накара пазарите да преосмислят лихвите