IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на петрол в САЩ надвиши 10 млн. барела за пръв път от 40 години

Това е поредният сигнал за дълбоките промени на глобалните пазари на суров петрол

20:29 | 31.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производството на петрол в САЩ задмина 10 млн. барела на ден за пръв път от четири десетилетия – нов сигнал за дълбоките промени на глобалните пазари на суров петрол, коментира Bloomberg.

Постижението бе отбелязано само няколко седмици, след като Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че САЩ са напът да постигнат „взривоопасен“ ръст на добива на петрол, с който може да задминат Саудитска Арабия и Русия тази година. Новите техники на сондаж и производство позволиха добиването на милиарди барели петрол от шистовите формации в САЩ през последните 10 години, обръщайки тенденцията, продължила десетилетия преди това, на спад в производството и превръщайки страната в износител.

Това се случва на фона на решението от миналата година на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да удължи квотната си сделка с няколко страни извън картела в отговор на глобалното презасищане, донякъде захранено именно от шистовия петрол. Споразумението най-накрая показва признаци, че работи, тъй като цените се възстановяват от тригодишния си спад.

След когато поевтиня до почти 26 долара за барел през 2016 г., глобалният бенчмарк Брент достигна цена от над 70 долара за барел през януари, а американският суров петрол го следва по петите. Нарастващият добив в САЩ може обаче да се окаже заплаха за поскъпването на суровината.

Производството в страната се е увеличило до 10,038 млн. барела на ден през ноември, обяви Администрацията за енергийна информация. Това е най-високото ниво от ноември 1970 г. според месечните данни, събирани от държавната агенция от 1920 г.

Очаква се добивът в САЩ да достигне средно 10,3 млн. барела на ден тази година и 10,9 млн. барела на ден през 2019 г., заяви МАЕ в месечния си доклад за пазара. Подобни резултати биха предизвикали ежедневното производство от малко под 10 млн. барела на ден на Саудитска Арабия през декември и 11-те млн. барела на Русия от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още