IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците предлагат краткосрочно удължаване на тавана на дълга

Ходът е предприет след натиск от президента Джо Байдън

23:30 | 06.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Лидерът на малцинството в Сената на САЩ Мич Макконъл предложи краткосрочно замразяване на тавана на дълга, за да се избегне спиране на плащанията и икономическа криза, докато демократите успеят да прокарат по-постоянно решение до края на годината, предава CNBC.

„За да защитим американския народ от краткосрочна криза, създадена от демократите, ще позволим също на демократите да използват нормални процедури за прокарването на извънредно удължаване на лимита на дълга при фиксирана доларова стойност за покриване на настоящите нива на разходите до декември“, съобщи сенаторът от Републиканската партия в Twitter.

Развитието се случва, след като президентът Джо Байдън и лидерите на демократите в Конгреса засилиха натиска върху републиканците да предприемат действия за тавана на дълга.

Предложението на Макконъл ще намали до известна степен напрежението върху двете партии за постигане на компромис до 18 октомври, когато финансовото министерство смята, че САЩ ще изчерпат извънредните си усилия за изплащане на дълговете на федералното правителство.

В сряда Макконъл потвърди, че републиканците ще помогнат на демократите за ускоряване на приемането на помирителен законопроект за вдигане на тавана на дълга, ако лидерите на демократите искат да предприемат действия за лимита на дълга преди крайния срок през октомври.

Според повечето икономисти спиране на плащанията от САЩ ще създаде икономическо бедствие, а финансовият министър Джанет Йелън предупреди във вторник, че има всички основания да очаква рецесия, ако това се случи. В сряда Байдън повтори думите ѝ, като заяви, че спиране на плащанията ще „доведе до самонараняване, което може да потопи пазара, да изтрие спестявания и да коства работни места“.

През последните седмици републиканците и демократите спорят дали да повишат или да замразят федералния таван на дълга и засега не е ясно дали председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократическата партия или лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър ще подкрепят потенциалния план на Макконъл.

Макконъл и Шумър трябва да проведат среща по-късно в сряда, която може да даде по-голяма яснота за възможно споразумение, съобщи сенаторът от Републиканската партия Джон Корнин.

Ако демократите приемат сделката, те ще се ангажират с повишаване вместо замразяване на тавана на дълга чрез помирителен законопроект. Замразяването позволява на правителството да взема нов дълг за определен период вместо да го ограничава до определена сума в долари.

Политиците често предпочитат да замразяват тавана, защото това изглежда по-добре преди избори.

Демократите вероятно ще трябва да повишат тавана до огромната сума от над 30 трлн. долара. И макар че републиканците и демократите са отговорни за общия дълг, повишаването на лимита прави демократите уязвими към обвинения в безразсъдни, финансирани с дълг разходи преди изборите в средата на мандата през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Дефицитът им расте, дълга също, но - важното е капитализацията на всичко да расте по-бързо, както и цената на битконьовете! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Да е пълен дeбилизмa, капитализацията на ФейсФук била по-висока от тази на Газпром и Роснефт! Може, ако Цуки-то измисли телепорта, може, можее..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Super! Цъкайте ги по лъжичка на час! Инвеститорите ще изпаднат в транс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още