IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ готвят нов пакет от санкции срещу руски олигарси

Ако санкциите бъдат потвърдени, това може да е най-агресивният ход на американската администрация срещу руския бизнес елит

10:04 | 05.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските власти планират нов пакет от санкции срещу руски олигарси, който ще бъде обявен по-късно тази седмица, като причината са обвиненията на Вашингтон за намеса на Москва в президентските избори през 2016 г., съобщават запознати източници. Ако новината бъде потвърдена, това може да е най-агресивният ход на администрацията срещу руския бизнес елит досега, посочва Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп беше обект на остри критики заради обвинения, че не е направил достатъчно, за да накаже Русия за намесата на вота на фона на продължаващото разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за това дали предизборната кампания на държавния глава е имала неправомерни взаимоотношения с представители на властта в Москва.

Санкциите, които според двама източници ще бъдат обявени най-рано в четвъртък, ще последват решението на Вашингтон от 15 март да санкционира 19 души и пет организации, включително руските разузнавателни служби, във връзка с кибератаки, продължаващи поне две години. 

Макар че ограниченията бяха най-значителните, предприети от администрацията на Тръмп, решението да не се санкционират олигарси, близки до руския президент, беше посрещнато с нова порция критики от законодатели както от Демократическата, така и от Републиканската партия.

Според запознатите тазседмичните санкции ще бъдат насочени срещу руски олигарси, включително и такива с връзки с Путин, както и с руското правителство.

Мерките ще бъдат предприети в рамките на Закона за противопоставяне на американските противници чрез санкции (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act – CAATSA), който беше прокаран от републиканци и демократи във връзка с анексирането на полуостров Крим, руското участие в сирийската война и намесата в американските президентски избори.

Отношенията между Москва и Вашингтон се влошиха допълнително, след като Русия беше обвинена, че стои зад нападението с химично вещество срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания. В края на март редица европейски държави, както и САЩ, обявиха, че във връзка с инцидента ще експулсират над 100 руски дипломати.

Всичко за развитията около аферата Скрипал четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още