IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да "затворят" заради бюджетна драма

Конгресът на САЩ трябва да гласува до петък вечерта федерални кредити, за да избегне затварянето на някои администрации

11:10 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Конгресът на САЩ трябва да гласува до петък вечерта федерални кредити, за да избегне затварянето на някои администрации. Републиканското мнозинство категорично отхвърлят варианта да се стигне до "изключване на шалтера",
информира France Press.

"Държавата няма да затвори, това е невъзможно", заяви Мич Макконъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената.
Както се е случвало и през минали години, федералната държава има осигурени финанси до петък вечерта.

Служителите й, чиято дейност не се определя като от решаващо значение, ще трябва да си остана у дома, ако Конгресът не приеме нов закон за финансирането преди тази дата. За последен път такава бе ситуацията през 2013 година заради силно противопоставяне между републиканците и бившия президент Барак Обама. 

За да се избегне криза, Камарата на представителите и Сенатът искат тази седмица да се приеме закон за финансирането на федералната държавна до 22 декември, а това би дало на конгресмените още две седмици за преговори по съдържанието на закона за осигуряване на финансите за останалата част от бюджетната 2018 година или до 30 септември 2018 година.

Въпросителни обаче остават по позицията на демократите. Те разполагат с блокиращо малцинство в Сената и възнамеряват да използват този механизъм, за да постигнат отстъпки от мнозинството, отбелязва AFP.

Сред конфликтните теми е регулирането на положението на стотиците хиляди нелегални, които са пристигнали на младини или още като деца в САЩ. Това са така наречените "мечтатели". При управлението на Обама те бяха защитени от експулсиране благодарение на специалния статут "ДАКА" (от съкращението на английски на Deferred Action for Childhood Arrivals - DACA). Доналд Тръмп отмени тази програма през септември, но даде отсрочка от шест месеца на облагоделестваните от нея, поставяйки срок на Конгреса до март да утвърди правилата със закон.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още