IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Фед за Сан Франциско се прицелва във втория по сила пост в банката

Джон Уилямс е една от най-влиятелните фигури в системата на Фед и има оптимистична позиция по отношение на икономическите перспективи

15:08 | 19.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Джон Уилямс се прицелва в една от топ позициите в банката, заявявайки, че за него ще бъде „огромна чест“ да служи като заместник на бъдещия председател Джером Пауъл.

В интервю за Financial Times на въпрос дали би се преместил във Вашингтон, за да поеме поста, регионалният гуверньор отговаря, че ще „приветства възможността да даде своя принос за важната мисия на Фед“.

Изказването му идва в момент, в който президентът Доналд Тръмп обмисля няколко кандидатури за силната позиция, освободена миналия октомври от Стенли Фишер. Сред другите кандидати са бившият централен банкер и представител на Белия дом по време на Буш Лари Линдзо, главният икономически съветник на Allianz Мохамед Ел-Ериан и Ричард Кларида от Pimco.

Администрацията на Тръмп търси топ икономист в подкрепа на Пауъл, който ще наследи Джанет Йелън следващия месец. Пауъл е част от Фед от пет години, но няма икономически профил. Уилямс, от своя страна, е една от най-влиятелните фигури в системата на Фед, който има оптимистична позиция по отношение на икономическите перспективи.

„Това не бе лесно десетилетие за американската икономика – пътят, за да стигнем дотук, бе много труден“, казва той. „Но в момента сме в много добра позиция от гледна точка на икономическите перспективи“.

Според него перспективите пред САЩ са поне толкова добри, колкото през последните няколко години. Глобалната икономика удари повратна точка, при която разширяването се базира на твърди фундаменти не само в САЩ, но и в Европа и цял свят, казва той. Това, в комбинация с някои фискални стимули, осигурява добра подкрепа и може да намали дефлационния натиск в цял свят.

„Всички тези сили ми дават по-голяма увереност, че американската икономика ще продължи да расте над тенденциите тази година и стъпва на добра основа от гледна точка на растежа“, казва той. „Това отново засилва увереността ми, че ще видим как инфлацията постепенно ще се върне към 2%.

На фона на продължаващия ръст на фондовите пазари Уилямс казва, че един от желаните странични ефекти от продължаващото постепенно повишаване на лихвените проценти са по-високите разходи за заеми, което може да премахне част от стимулите за инвеститорите да плащат прекомерно високи цени за активи.

„Сега тревогите не са свързани с това къде са те днес“, казва той за цените на активите. „Очевидно не искаме по никакъв начин да допринесем за т.нар. animal spirits* или друг вид психологически ефекти, които карат хората да изгубят връзка с основата [на която са стъпили] и да полудеят и да плащат всякакви суми“.

Макар че краткосрочните перспективи изглеждат положителни, американският потенциален растеж все още е ограничен в дългосрочен план – включително заради слабия ръст на производителността и застаряващото население. Това поддържа лихвените проценти ниски и ограничава силата на централната банка, когато става въпрос за борба със следващата рецесия. Това от своя страна води до искания за преразглеждане на рамката на Фед, за да се ускори икономиката.

Централните банки в развитите икономики са изправени пред подобни проблеми заради много ниските лихвени процент и трайната борба със слабата инфлация, добавя Уилямс, което означава, че и те трябва да преразгледат инфлационните си цели. „Това е преглед, който ще бъде здравословен за централните банки в цял свят“, казва той.

*Терминът "аnimal spirits" е използван за първи път от Кейнс и описва инстинктите и емоциите, които оказват влияние върху човешкото поведение, и може да се измерят например в потребителско доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още