IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният старт на 2018 г. на Wall Street беше прекъснат*

Инвеститорите са в очакване на корпоративните отчети за четвъртото тримесечие

17:39 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-добрият годишен старт за индексите на Wall Street от десетилетие насам беше прекъснат в началото на сесията в понеделник. Водещият индекс Dow Jones се понижи с 0,13% до 25 262,56 пункта. Широкият показател S&P 500 отчете спад от 0,14% до 2 739,24 пункта основно заради загуби в стойността на акциите на представители на здравния и финансовия сектор. При технологичния измерител Nasdaq придвижването на червена територия е с 0,05% до ниво от 7 133,04 пункта.

„Изминалата седмица беше много силна за пазара и обикновено началото на годината определя тренда за следващите дванадесет месеца, а това, което виждаме в момента, може да се дължи на прибирания на печалби от страна на някои инвеститори“, коментира пред агенция Ройтерс Питър Кардило, главен икономист във First Standard Financial. Според него ефект върху пазара оказва и засилването на долара, които заради доходите от чужбина може да отслаби приходите на американските компании.

Първата седмица на 2018 г. беше много силна за щатските индекси. Dow Jones за първи път в историята си премина границата от 25 000 пункта, като на показателя му трябваха пет седмици, за да се придвижи с 1000 пункта в посока нагоре. Първите дни на годината ще се запомнят и с преминаването на нивото от 7000 пункта за Nasdaq.

Инвеститорите са в очакване на корпоративните отчети за четвъртото тримесечие на 2017 г., като първо ще излязат данни за големите банки. Малко след началото на търговията в понеделник книжата на инвестиционните банки Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan и Wells Fargo поевтиняха с между 0,4 и 1%.

Акциите на NVIDIA поскъпнаха с около 4%, след като производителят на чипове обяви партньорство с Uber и Volkswagen.

Борсовите индекси в САЩ приключиха 2017 г. с най-доброто си представяне от 2013 г. насам, като основните движещи сили за ръста са силният икономически растеж, добрите корпоративни печалби, ниските лихвени проценти и надеждите за намаляване на корпоративните данъци.

*Информацията е актуална към 17:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още