IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P 500 отбеляза нов рекорден връх, Dow прибави над 480 пункта

Петролът поскъпва с близо 3% благодарение на новие надежди за лекарство срещу коронавируса

23:43 | 05.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американските пазари завършиха борсовата сесия в сряда, помагайки на широкия измерител S&P 500 да достигне до нивата си отпреди епидемията от коронавирус, съобщава CNBC.

Бенчмаркът завърши с ръст от 1,13% до ниво от 3334,69 пункта, воден от силните повишения в енергийния, финансовия и здравния сектор. Така той отбеляза нов рекорден връх, успявайки да изтрие загубите си от страховете покрай белодробното заболяване в Китай.

„Все още има несигурност около коронавируса, но това изглежда не е рискът с отворен край, какъвто беше миналата седмица“, посочва Дейв Лаферти, главен пазарен стратег на Natixis Investment Managers.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза ръст от почти 1,7% (483 пункта) до 29 290,85 пункта. Книжата на UnitedHealth и IBM поскъпнаха с по над 4,8%. Днешното представяне скъси още повече разстоянието на бенчмарка от нивата му преди коронавируса.

По последни данни потвърдените случаи на заболяването в Китай вече са близо 25 000, а загиналите са 490 души.

„Смятаме, че броят на нови регистрирани случаи ще бъде ключов показател“, посочва Ниал Маклиод, стратег на UBS. Той припомни, че пазарите започнаха да се възстановяват от епидемията от ТОРС през 2003 г., след като броят на новоразболелите се започна да се забавя.

По-рано в сряда бе съобщено, че според китайски медии изследователски екип от Университета в Джъдзян е открил медикамент, с който да бъдат лекувани болни от коронавирус. Според трейдъри това е една от причините за доброто настроение на пазарите. Въпреки това от Световната здравна организация посочиха, че към момента все още няма известно ефективно средство срещу заболяването.

По-скромно беше повишението на технологичния индекс Nasdaq Composite, който прибави 0,43%, след като отчете повишение от над 1% по-рано през деня.

Акциите на Tesla поевтиняха с над 17%, отбелязвайки второто си най-лошо дневно представяне в историята. Това стана факт, след като анализатори на Canaccord Genuity намалиха оценката си за акциите на фона на притеснения, че заводът на компанията в Шанхай може да изпита някои затруднения заради разпространението на коронавируса в Китай.

На стоковите пазари цената на петрола бележи значително поскъпване заради надеждите за открита ваксина срещу заболяването. Международният бенчмарк Брент прибавя 2,98% към стойността си до 55,57 долара за барел. От своя страна фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 3,08% до 51,14 долара за барел.

Златото също поскъпва с по-скромните 0,33% до 1560,60 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се увеличава съответно до 1,649% и 2,13%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, нарасна до 98,27 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още