Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

S&P 500 прекъсна тридневната си губеща серия

Инвеститорите бяха под влиянието на отчетите за третото тримесечие и протоколите от последното заседание на Фед

S&P 500 прекъсна тридневната си губеща серия

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

S&P 500 прекъсна тридневната си губеща серия в сряда, а инвеститорите бяха под въздействието на отчетите за третото тримесечие и данните кога Федералният резерв може да започне на ограничава програмата си за изкупуване на активи, предава CNBC.

Широкият измерител приключи сесията с ръст от 0,3% до ниво от 4363,80 пункта, като се колебаеше между ръстове и спадове през целия ден. Технологичният показател Nasdaq Composite е нагоре с 0,7% до ниво от 14 571,64 пункта и също прекъсна негативната си поредица. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average остана непроменен на ниво от 34 377,81 пункта, след като се раздели с над 260 пункта в средата на сесията.

Публикувани в сряда протоколи от заседанието на Федералната комисия по отворения пазар през септември показаха, че централната банка може да започне да смекчава програмата си за изкупуване на активи още в средата на ноември.

„Участниците прецениха, че ако възстановяването на икономиката се запази, процес на постепенно смекчаване, който може да приключи около средата на следващата година, вероятно ще бъде уместен“, се казва в протоколите.

Индексът на цените на потребителските стоки през септември показа ускорение на инфлацията с 0,4% на месечна основа и с 5,4% на годишна база, съобщи министерството на труда. Икономисти очакваха месечна инфлация от 0,3% и 5,3% на годишна база, съобщава Dow Jones.

„Голяма част от този натиск е преходен, но това не го спира да оказва подкопаващо въздействие върху активността. Днешните данни и ускоряването на инфлацията при хранителните стоки и имотите показват нарастващ натиск върху потребителите“, коментира Сеема Шах, главен стратег в Principal Global Investors.

След изключване на енергията и хранителните стоки основният индекс CPI е нараснал с 0,2% на месечна база и с 4% на годишна основа спрямо очакванията за съответно 0,3% и 4%.

Сезонът на отчетите за третото тримесечие започна в сряда с JPMorgan Chase, която съобщи, че печалбата ѝ за тримесечието надминава очакванията след подкрепата на по-малките от очакванията загуби на кредити. Приходите на най-голямата американска банка от гледна точка на активите също са се увеличили повече от очакваното.

Книжата на JPMorgan поевтиняха с 2,6% след съобщението въпреки силния отчет. От началото на годината те са повишили цената си с 26%.

Delta Air Lines също обяви финансовите си резултати преди началото на сесията в сряда. Компанията отчете по-добри от очакванията приходи и първата си тримесечна печалба без да се брои федералната помощ от началото на пандемията.

Авиокомпанията обаче съобщи, че по-високите цени на горивата и други разходи ще окажат натиск върху резултатите ѝ през четвъртото тримесечие. Книжата на Delta поевтиняха с около 5,8%.

Цената на акциите на Apple намаля с 0,4%, след като Bloomberg News съобщи, че е вероятно компанията за намали производството на iPhone 13 заради недостига на чипове.

Въпреки спада при Apple технологичният сектор постигна ръст благодарение на понижаването на доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа. Ниската доходност може да ускори ръста на цената на акциите, защото повишава стойността на бъдещите печалби на компаниите. Инвеститорите обичайно се насочват към технологични акции с висок марж, когато доходността е ниска.

Относително силният технологичен сектор подкрепи Nasdaq Composite и S&P 500. Книжата на големите технологични имена като Microsoft, Alphabet и Amazon поскъпнаха. Цената на акциите на Nvidia, Zoom и Salesforce също нарасна.

В четвъртък инвеститорите ще очакват отчетите на Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup, Wells Fargo и Walgreens Boots Alliance.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до съответно 1,542% и 2,034%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбеляза спад от 0,5% до 94,04 пункта. Еврото остана непроменено на ниво от 1,159 долара, а паундът поевтиня с минималните 0,01% до 1,366 долара. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,01% до 113,25 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши, докато големите икономики се борят с инфлацията и проблемите пред снабдителните вериги.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 24 цента към стойността си до 81,18 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 20 цента и приключиха деня на ниво от 80,44 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 1,6% до 1786,60 долара за тройунция.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Dow започва седмицата с ръст от близо 650 пункта