IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тилърсън: Горд съм от нашата дипломация

Режимът в Пхенян трябва да си спечели правото да се върне на масата на преговорите, твърди американският държавен секретар

09:31 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Aмериканският държавен секретар Рекс Тилърсън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Aмериканският държавен секретар Рекс Тилърсън. Снимка: Ройтерс

През изминалата година САЩ бяха изправени пред огромни предизвикателства в отношенията си със Северна Корея, Китай и Русия и в усилията си да победят международния тероризъм. Но американците трябва да бъдат окуражени от напредъка на Държавния департамент и на американската Агенция за международно развитие в усилията им за постигане на глобален мир и стабилност. Аз съм горд от нашата дипломация - това пише американският държавен секретар Рекс Тилърсън в цитирана от БТА статия за New York Times. 

Победата над тероризма си остава един от най-висшите президентски приоритети. Агресивната стратегия на администрацията за противодействие на Ислямска държава предостави по-големи правомощия на американските военни командири на бойното поле, давайки на нашите сили повече свобода и бързина да правят онова, което могат най-добре в партньорство с местните сражаващи се сили. Като резултат от това глобалната коалиция за разгром на ИДИЛ ускори операциите си и на практика си върна всички територии, които преди това държеше Ислямска държава в Ирак и Сирия. И докато нашите военни помагаха за прочистването на Ирак и Сирия от силите на ИД, то нашите дипломати ги следваха с хуманитарна помощ и съдействие, пише в статията Тилърсън. 

Той припомня, че ангажиментът за възпиране на ислямисткия тероризъм и екстремизъм е мотивирал и решението на администрацията за приемане на нова стратегия за Южна Азия, която се фокусира върху Афганистан. Тази страна не може да стане убежище за терористи, както беше в дните преди атаките от 11 септември 2001 г., пише Тилърсън и допълва, че Пакистан трябва да допринася за борбата срещу терористичните групи на своя територия и трябва да засвидетелства желание да си партнира със САЩ в тази насока.

За Русия в статията Тилърсън казва, че САЩ имат лоши отношения с една надигаща се Русия, която нахлу в съседните Грузия и Украйна през последното десетилетие и подкопа суверенитета на западните страни, бъркайки се в техните избори. Тилърсън подчертава ангажимента на САЩ за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и посочва, че без мирно решение на украинската ситуация, което трябва да започне с придържането на Русия към Минските договорености, не може да има обичайни отношения с тази страна.

И докато ние сме нащрек срещу руската агресия, ние признаваме необходимостта да се работи с Русия там където се пресичат взаимните ни интереси, допълва Тилърсън и посочва, че няма по-очевиден пример за това от Сирия.

Сега, когато президентът Владимир Путин потвърди привързаността си към подкрепяния от ООН женевски политически процес за ново бъдеще за Сирия, ние очакваме Русия да изпълнява обещаното, пише Тилърсън и изразява увереност, че успехът на женевските преговори ще доведе до една свободна от Башар Асад и от семейството му Сирия.

За Северна Корея Тилърсън казва, че още с идването на власт Доналд Тръмп е идентифицирал тази страна като най-голяма заплаха за американската сигурност и се отказал от политиката на стратегическо търпение, която не е дала резултат.

На нейно място ние приложихме политика на натиск чрез дипломатически и икономически санкции, пише Тилърсън и припомня, че тази година Съветът за сигурност на ООН е приел три резолюции с едни от най-строгите санкции в историята си, в това число и забрана на износа на широка гама от севернокорейски стоки, като желязо, въглища, текстил. Тилърсън припомня, че САЩ са поискали от съюзници и партньори да упражнят едностранен натиск над Северна Корея, за да принудят режима да промени поведението си и много от тези страни са отговорили положително на призива. Тилърсън казва, че тази мирна кампания е съкратила с около 90 процента приходите от севернокорейски износ, които се използват за финансиране на разработването на незаконни оръжия. Той припомня, че вратата на диалога остава отворена, но че САЩ са дали да се разбере ясно, че режимът в Пхенян трябва да си спечели правото да се върне на масата на преговорите.

Като централен компонент в севернокорейската стратегия Тилърсън определя убеждаването на Китай да упражни своето решаващо икономическо влияние над Пхенян. Държавният секретар смята, че Китай може да направи още в тази насока.

Говорейки за Китай, Тилърсън казва, че САЩ ще продължат да преследват американските интереси в други области на сътрудничество, в това число търговския дисбаланс, кражбата на интелектуална собственост и смущаващите китайски военни дейности в Южнокитайско море и на други места.

Относно Иран Тилърсън казва, че работата със съюзниците и с Конгреса ще продължи с цел отстраняване на многото недостатъци на иранската ядрена сделка, като същевременно се изградят единни усилия за наказване на Иран за неговите нарушения на ангажиментите му във връзка с балистичните ракети и на неговите дестабилизиращи дейности в региона.

„Когато се събуждам всяка сутрин, първата ми мисъл е: Как мога аз и моите колеги от Държавния департамент да използваме дипломацията, за да попречим хора по света да бъдат убивани, ранявани или лишавани от техните права?“, пише Тилърсън в края на статията. „Въпреки предизвикателствата, аз оставам оптимист за силата на дипломацията да разрешава конфликти и да постига напредък на американските интереси“, допълва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още