IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Готов съм да да обложим целия китайски внос

Американският президент е готов да задълбочи търговската война с нови мита, които ще обхванат целия внос на китайски стоки за САЩ

14:32 | 20.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Готов съм да стигна до 500“, заяви американският президент Доналд Тръмп пред CNBC по време на интервю.

Препратката е свързана с доларовия еквивалент (в млрд.) на китайския внос от 2017 г. в САЩ, който се равнява на 505 млрд. долара, в сравнение с американските импортни стоки в Китай за същата година, изчислени на 129,9 млрд. долара.

Досега в разрастващата се търговска война Белият дом наложи мита върху китайски стоки за 34 млрд. долара, на което Китай отговори с реципрочни действия.

В този смисъл Китай няма да може да нанесе подобен удар срещу САЩ, тъй като има съществена разлика в обема на вносните  стоки на двете страни. Коментарите на Тръмп показват желание за развитие към това САЩ да получат от Китай гаранции за митнически отстъпки и обещание да се спре кражбата на американска технология.

„Не правя това заради политиците. Правя това, защото смятам, че трябва да се направи за нашата страна“, каза Тръмп, като добави: „Бяхме притискани от Китай достатъчно дълго време“. 

Той каза още, че САЩ се възползват от редица фронтове, включително и от търговската и монетарна политика, и добави, че не е имал лоши намерения при налагането на митническите навла на китайските вносни стоки.

„Не искам да ги заплашвам. Искам те да действат коректно“, каза Тръмп по отношение на Китай. „Наистина харесвам президента Си Дзинпин, но те действаха нечестно“.

Американският президент добави също, че му е било съобщено от китайски източници, че никой от предишните държавни лидери на САЩ не се е оплаквал от Китай до идването на Тръмп на власт. Сега той правил повече от това да се оплаква и Китай не одобрявал неговите действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 3
strol
преди 5 години
Рижавия *** тотално откачи,освен да шорти борсите и да трупа милиарди,нищо друго не го интересува.Дано американците скоро се събудят и проумеят какво се случва.Тоя е срам за Америка,скапан агент на КГБ и национален предател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още