IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Няма да има отстъпки за Турция

Според президента страната прави „ужасна грешка“, а неговите действия са „правилното нещо“

12:02 | 21.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп отхвърли възможността САЩ да направят отстъпки пред исканията на Турция във връзка със съдбата на задържания американски пастор Андрю Брънсън. Именно неговото задържане в Турция в рамките на масовата държавна чистка след опита за преврат от лятото на 2016 г. стана повод за последното ескалиране на напрежението между Вашингтон и Анкара.

В широкообхватно интервю с агенция Ройтерс от Овалния кабинет държавният глава заяви, че е смятал, че има сделка с турския президент Реджеп Ердоган, след като е помогнал за убеждаването на Израел да освободи турски гражданин. Тръмп посочи, че се е надявал Брънсън да бъде освободен след това.

„Смятам, че това, което Турция прави, е много тъжно. Смятам, че те правят ужасна грешка. Няма да има отстъпки“, посочи президентът.

Конфликтът между Анкара и Вашингтон ескалира, след като администрацията на Тръмп удвои митата за внос на турски метали, на което Анкара отговори с увеличени налози върху редица американски стоки. Кризата в отношенията се отрази тежко на турската лира, която от началото на годината е загубила близо 40% от цената си.

На въпрос дали не се опасява от възможни щети и на други икономики от сътресенията в Турция Тръмп посочи, че „изобщо не е притеснен“, посочвайки че действията му са „правилното нещо“.

Според източник на Ройтерс от Белия дом Турция е потърсила американска помощ за освобождаването на турска гражданка, арестувана в Израел, като в замяна Анкара е трябвало да освободи Брънсън и други задържани американци.

Според Тръмп той е изпълнил своята част от споразумението, очаквайки същото и от Ердоган. Израелските власти, които потвърдиха, че Тръмп е поискал освобождаването на Ебру Йозкан, са я депортирали в Турция на 15 юли.

„Досега имах много добри отношения, както знаете, с президента (Ердоган – бел. ред.). Разбирах се с него чудесно… Но това не може да е еднопосочна улица“, допълни още Тръмп.

В своето интервю президентът засегна и друга актуална тема, която има силно отражение върху пазарите и икономиката на САЩ, а именно двустранните отношения с Китай.

Пред Ройтерс президентът заяви, че не очаква постигането на значителен прогрес от предстоящия нов кръг търговски преговори между двете страни и посочи, че няма „времева рамка“ за приключване на конфликта.

„Аз съм като тях, имам широк хоризонт“, заяви президентът.

Той също така изрази съмнение, че ще проведе двустранна среща с китайския си колега Си Дзинпин по време на предстоящата през ноември Азиатско-тихоокеанска среща на върха в Папуа Нова Гвинея.

„Може би. Не съм сигурен, че вече е организирано. Ще видим“, отговори той на въпрос за евентуална среща.

След като стана ясно, че търговските преговори между САЩ и Китай ще бъдат подновени, се появиха съобщения, че двете страни искат да приключат спора си преди срещата през ноември, давайки надежда за по-бърз край на турболентния период помежду им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още