IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обяви мита от 25% върху вносни стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара

Китай отвърна с мерки със същия мащаб и сила

16:43 | 15.06.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Белият дом обяви мита от 25 процента върху вносни стоки от Китай на стойност 50 милиарда долара, заради "нечестни търговски практики", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Стоките, които подлежат на обмитяване, включват важни технологии, уточни в съобщение днес Белият дом, цитиран от ДПА. 

Търговията между САЩ и Китай "е много нечестна от дълго време". Тази ситуация не може да продължава повече, се посочва още в документа.

Китай заплаши по-рано с ответни мерки, ако САЩ наложат вносните мита. А от Белия дом обясниха, че ще прибегнат до допълнителни мита, ако Китай вземе ответни мерки.

Реакцията не закъсня и бързо след новината от администрацията на САЩ, стана ясно, че Китай ще въведе незабавно мита от същия мащаб и сила.

„Китай няма желание да влиза в търговска война, но няма друг избор, освен силно да се противопостави на това заради недалновидното поведение на САЩ, което ще навреди и на двете страни“, посочва китайското търговското министерство на сайта си. 

От министерството също така заявяват, че всички резултати от предишни търговски преговори вече нямат значение, допълва Ройтерс.

САЩ ще започнат да събират налога от 6 юли, като митата ще се прилагат на два етапа - първо върху съкратен списък от 818 продукта на стойност 34 милиарда долара, а след това и върху втори списък от продукти, които се ползват с предимства от китайската промишлена политика, особено програмата за технологично развитие "Произведено в Китай 2025."

Тази китайска инициатива цели да ускори китайския напредък и да намали разликата в конкурентоспособността със САЩ и другите промишлени сили в ключови технологични сектори като роботиката и полупроводниците.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ ще предостави скоро възможност за обществено обсъждане на втория списък. Тя уточни, че ревизираният списък не включва стоки, които се купуват често от американските потребители, като мобилни телефони или телевизори.

В четвъртък китайският министър на външните работи Уан И заяви, че Китай и САЩ са изправени пред избор – сътрудничество и взаимна изгода от една страна и сблъсък и загуби от друга. „Китай избира първото“, заяви дипломатът и допълни, че се надява САЩ да направят същия разумен избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Най-малкото прословутият OBOR е със крайни точки в Европа... И като цяло гледат да правят алтернативни пътища, да не се зависи само от Русия. Иначе се пропуска един много важен континент, може би най-ключовият до края на века - Африка. Там сега се опитват да захапят китайците. Просто знаят, че има много ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
И ти ли....?Китай с нищо не е променил плановете си да изкупи каквото може навсякъде в ЕС и да го превърне в логистични центрове за търговски доставки и стокоообмен. След като китайците купиха каквото можаха в Гърция съвсем наскоро взеха и мижавото пловдивско летище и имат много големи планове за него. Тия мислят в много по-различни мащаби отколкото всички нас тук във форума и са доста по-последователни и предприемчиви относно националните си интереси и държавни харчове в чужди икономики, особено пък в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
V.At.
преди 5 години
Китай отдавна и последователно се ориентира към Азиатския и Африканския региони. Интересът му към Европа се изчерпва с търсенето на нови технологии, но мисля, че такива тук вече трудно ще намери. Вярно, че ЕС все още е най-големия пазар, но уви, е с затихващи функции.Не ме разбирайте погрешно. Фен съм на обединена Европа, но напоследък ЕС за мен е едно голямо разочарование. И ако не се осъзнае след шамара от Тръмп и вместо реална икономика продължи да развива измислени ценности пътят надолу е сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Забравихте ли Китай вече няколко години провежда експанзия в Европа почти във всички браншове и в много големи мащаби.Тия дето очаквате китайците рязко да сменят курса и да започнат да правят неща против интересите на ЕС сте загубили представа за реалността и нямате връзка с главния мозък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 21
studioaa
преди 5 години
Китай да увеличи митата за европейските стоки, които няма къде а се продават заради санкциите на Тръмп. Така ще се стимулира рецесията и разпада на европейския съюз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Сега е моментът ЕС да отбележи с Китай, но се съмнявам, всяко решение отнема месеци... Едва ли има друга толкова тромова институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Да продават, ама като им го купуват по 5 цента за долар не искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
karadjata
преди 5 години
Китай да започнат да продават американския дълг който държат и да пренасочват парите към Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още