IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп осъди насилието и обеща мирно предаване на властта

Видеото беше публикувано в края на един ден на нарастващи искания за незабавното му напускане на длъжност

07:45 | 08.01.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

След известни колебания действащият американски президент Доналд Тръмп остро осъди бунта на своите привърженици на Капитолия. „Както всички американци, аз съм възмутен от насилието, беззаконието и хаоса", каза Тръмп във видео съобщение, което той сподели в Twitter в четвъртък вечерта (местно време). Той говори за „отвратителна атака“ срещу централата на Конгреса. Тези, които са използвали насилие, не представляват страната. А тези, които нарушиха закона, ще си платят, каза Тръмп. Време е за „изцеление и помирение“, пояснява държавният глава, цитиран от Bloomberg.

Ядосани поддръжници на Тръмп нападнаха в сряда в безпрецедентна ескалация на насилието сградата на Капитолия в столицата на САЩ Вашингтон, след като президентът на САЩ ги подбуди по време на масов митинг с твърдения за предполагаема измама на президентските избори. Това предизвика ужасени реакции както в национален, така и в международен план. Първоначално Тръмп не осъди безредиците в сряда, а по-скоро отправи допълнителни критики със спорни послания в Twitter.

Тръмп бе призовал своите привърженици в сряда - също чрез видеоклип - да се оттеглят. В същото време той каза по техен адрес: „Обичаме ви“ и поднови твърденията си за изборна измама. По-късно той написа в друг туит, че такива „неща и събития“ просто се случват, когато е открадната дадена победа.

Twitter блокира акаунта на президента за дванадесет часа. Неговото категорично помирително съобщение беше първото му съобщение в Twitter след блокирането.

Тръмп също отново обеща да не пречи на предаването на властта на новоизбрания президент Джо Байдън. „Нова администрация ще положи клетва", каза Тръмп. „Сега се концентрирам върху осигуряването на плавно, законово и безпроблемно предаване на властта“. 

Видеото беше публикувано в края на един ден на нарастващи искания за незабавното му напускане на длъжност - въпреки че мандатът му приключва на 20 януари. Те включват призиви за оставката му, ново разследване за импийчмънт и предприемане от страна на вицепрезидента Майк Пенс на извънредни конституционни мерки за свалянето му.

Председателят на парламента Нанси Пелоси и лидерът на демократите от Сената Чък Шумер заявиха, че Пенс и кабинетът на Тръмп трябва да се позовават на 25-ата поправка на Конституцията, която проправя пътя за отстраняването на президента. Пенс не реагира и демократите стартираха процедурата за импийчмънт като алтернатива.

Изказването на Тръмп във видеото бе забележително отклонение в тона от последните седмици и първият случай, в който той осъди насилието, без в същото време да изрази солидарност със своите привърженици или да повтори многобройните си неоснователни обвинения за изборна измама. Малко преди избухването на насилието Тръмп каза на демонстрантите, че „никога няма да признае“ избори, за които твърди, че са откраднати.

Президентът намекна и за възможна втора част на политическия си живот, въпреки че последствията от кървавите бунтове в сряда продължават да отекват.

„Да служа като ваш президент беше честта за целия ми живот“, каза Тръмп, заставайки зад снимка на Белия дом. „И за всички мои прекрасни поддръжници знам, че сте разочаровани, но също така искам да знаете, че нашето невероятно пътуване едва започва“.

Въпреки широко разпространеното разочарование в администрацията много членове от вътрешния кръг на Тръмп сигнализираха в четвъртък, че планират да изтърпят останалите две седмици от неговия мандат.

Републиканецът беше загубил президентските избори през ноември от своя претендент Байдън. Доскоро обаче Тръмп се съпротивляваше срещу приемането на поражението с всички средства. Протестите на неговите поддръжници бяха насочени срещу верифицирането на изборния резултат в Конгреса. Двете камари на Конгреса официално потвърдиха победата на Байдън въпреки бунтовете в четвъртък рано сутринта (местно време).

Председателят на парламента Нанси Пелоси и председателят на демократите в Сената  Чък Шумер призоваха вицепрезидента Майк Пенс и кабинета на Тръмп да отстранят Тръмп от длъжност за "подбуждане към бунт" въз основа на 25-та поправка. Американският министър на финансите Стивън Манучин и държавният секретар Майк Помпео също са обсъдили възможността за отстраняване на Тръмп, съобщи в четвъртък телевизионният оператор CNBC, позовавайки се на запознати източници.

Пенс, който би трябвало да инициира процеса на импийчмънт, отхвърля искането за отстраняването на Тръмп въз основа на 25-та поправка, съобщиха от кабинета му. 25-тото изменение на конституцията е възможност за уволнение, което всъщност е предназначено за ситуации, в които президентът вече не може да упражнява длъжността си поради болест.

Оставки на министри и членове на кабинета 

Няколко членове на правителството, включително министърът на транспорта Илейн Чао и министърът на образованието Бетси Девос, подадоха оставки като символичен жест срещу насилието. Чао е съпругата на лидера на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл. „Вчера страната ни преживя травматично и напълно предотвратимо събитие, когато поддръжници на президента нахлуха в сградата на Капитолия след митинг, на който той говори“, отбелязва Чао в комюнике.

„Както сигурна съм се случва и с вас, това дълбоко ме смущава по начин, който не мога просто да игнорирам“, изтъкна тя. 

По-рано в четвъртък Тайлър Гудспийд, действащият председател на Съвета на икономическите съветници, подаде оставка заради събитията в Капитолия, които се случиха при преброяването на гласовете в Избирателната колегия в Конгреса.

По-късно в четвъртък Ерик Дрейбанд, зместник-министър на правосъдието, отговарящ за гражданските права, обяви, че ще напусне поста си в петък. Оставка подава и заместник-съветникът на Тръмп по националната сигурност Мат Потинджър, съобщи в Twitter съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън.

По-рано в четвъртък бившият заместник-началник на канцеларията на Тръмп Мик Мълвани каза, че подава оставка като специален пратеник в Северна Ирландия заради безредиците.

„Обадих се на (държавния секретар) Майк Помпейо снощи, за да го уведомя, че се оттеглям от поста. Не мога да остана“, каза Мълвани пред CNBC. „Хората, които избират да останат, а аз говорих с някои от тях, остават, защото се тревожат, че президентът може да сложи някой по-лош на тяхно място“, допълни той.

В сряда началникът на кабинета на първата дама Мелания Тръмп Стефани Гришам, която е бивш прессекретар на Белия дом, подаде оставка отчасти заради безредиците. Заместник-прессекретарят на Белия дом Сара Матюс се оттегли заради инцидента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Разбирам, че си го представяш гол, с огромен пищов и мръсен език. Говори каквото искаш, но чарът му очевидно действа. Поне при някои категории дами. Да не говорим за златните кюлчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Мъcтията Тръмп се консултира с адвокати, как да се самопомилва преди да напусне поста. Е не е ли смeшен? Същият като крeмълската мъcтия. Специално за случая който визираш - смешен плач.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Аз съм индеферентен към САЩ. Какви чувства питаеш към Америка за да ревеш, не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
А за нашия Тръмп, пардон Борисов как ще си спомня светът? ПХлачейки, че може да има толкова глупхави хора да го избират? За колоритната му снимка гол и тлъст напреко на леглото до кюлчета, пари и пищов и за цветистия му език? Такива мръсни думи не сме чували и от най-долните файтонджии. Не говоря за лъжи, фукни, некадърност, наглост и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Светът ще си спомня за Тръмп смеейки се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Mirilai-lai
преди 3 години
само дето не каза на кой ще предаде властта....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 3 години
Те бунтовете и гражданските войни няма да са заради наличието на вожд, а заради безумията и диктатурата на "демократите" и напрежението, което самите те нагнетиха в обществото за да стартират процеси, чрез които Тръмп би изгубил изборите. Е, изгуби ги. Сега обаче бумеранга ще се върне върху дяволските кукловоди. А деменцията Байдън дори не мое се усети за какво го ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
pinoccio
преди 3 години
Коректно е изложеното, политкоректно, троцкистите могат отварят шампанското.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Щом ще даде властта без бой - значи ОК.Демокрацията победи!Ура другари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Пламен Пасков в тубата си го обясни красотно.Направиха му капан, той щракна.Бойче, вече Дони-то е бял и пухкав. Не мое да се плюе срещу правилен щатски президент.Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още