IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп уволни външния министър на САЩ

Директорът на ЦРУ Майк Помпейо поема ресора на Рекс Тилърсън

14:51 | 13.03.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Рекс Тилърсън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Рекс Тилърсън. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп уволни своя външен министър Рекс Тилърсън. Позицията ще се заеме от досегашния директор на ЦРУ Майк Помпейо. 

Новината президентът обяви в Twitter. 

Той благодари на Тилърсън за работата му като държавен секретар. За ръководител на разузнавателната централа Тръмп посочи заместника на Помпейо - Джина Хаспел. Тя ще бъде първата жена, която оглавява aгенцията.

Малко по-късно Тръмп каза в официално изявление, че е "горд да номинира" Помпейо за държавен секретар.

"Като директор на ЦРУ, Майк е печелил похвали от членовете и на двете партии, засилвайки разузнаването ни, модернизирайки нашите отбранителни и офанзивни способности и изграждайки близки отношения с нашите приятели и съюзници в международната разузнавателна общност", заяви Тръмп.

"Опознах Майк много добре през последните 14 месеца и съм убеден, че той е правилният човек за поста в този критичен момент. Той ще продължи програмата ни да възстановим мястото на Америка в света, укрепвайки нашите алианси, притовопоставяйки се на нашите противници и стремейки се да премахне ядрените оръжия от Корейския полуостров", допълва американският президент.

Kъсно вчера Рекс Тилърсън обяви, че отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания "очевидно идва от Русия" и със сигурност "ще предизвика отговор". Говорейки пред журналисти, докато е летял от Нигерия за Вашингтон, Тилърсън е коментирал, че не знае дали Москва е запозната с отравянето, но добавил, че използваното нервнопаралитично вещество не би могло да дойде от която и да е друга страна.

Уволнението се случва след месеци напрегнати отношения между Тръмп и Тилърсън, в които американският президент често използваше Twitter, за да омаловажи усилията на държавния секретар в международната дипломация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 25 rate down comment 3
comet
преди 6 години
Тръмп следва да обвини Тилерсон че е руски агент под прикритие, а Путин да му предложи асайлъм убежище за да го спаси от британските специалисти по натравяне. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 0
Money
преди 6 години
Путин уволни Тилерсън ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
comet
преди 6 години
За което доста хора по целия свят са благодарни на Тръмп, мисля. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още