IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туитът на Тръмп стопи до 150 пункта от Dow Jones*

Акциите на Procter & Gamble поскъпват с над 4%, след като компанията регистрира печалба и приходи, които надминаха очакванията на анализаторите

17:58 | 30.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните индекси на Нюйоркската фондова борса започват сесията на червена територия, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път изтри надеждите на инвеститорите за постигане на търговско споразумение между Вашингтон и Пекин, заявявайки, че Китай не купува повече американски земеделски стоки, както обеща, и вероятно опитва да протака преговорите в очакване на резултата от президентските избори през 2020 г., съобщава CNBC. 

На фона на коментара на американския държавен глава бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който следи търговията с акции на 30-те най-големи американски публични дружества, се понижава с 61,36 пункта, или с 0,23%, до 27 159,99 пункта. Първоначално загубата бе 150 пункта (0,5%). 

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,33% до 3011,13 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се разделя с 0,38% от стойността си, като достига ниво от 8262,10 пункта.

По-рано днес Тръмп заяви, че тази година е най-лошата за Китай от последните 27.

„Предполагаше се, че сега ще започне да купува нашите земеделски стоки – никакви признаци, че прави това. Това е проблемът с Китай, те просто не се справят“, написа президентът в своя профил в Twitter.

Тръмп отправя критиките в момент, когато делегация начело с финансовия министър Стивън Манучин и търговския представител Робърт Лайтайзър е в Шанхай, за да се срещне с китайските си колеги. Макар че американски официални представители охладиха очакванията за голяма сделка тази седмица, има надежда, че поне може да бъде постигнат напредък в битката с реципрочните мита, която започна преди около година и половина.

От друга страна трейдърите са насочили своя фокус и към предстоящото двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ, като се очаква централните банкери да свият основните лихви с 25 базисни пункта.

Книжата на фармацевтичната компания Merck поскъпват с над 2%, след като дружеството представи своя тримесечен отчет, като успя да надмине очакванията на анализаторите с ръст на своята печалба от 56%.

Основна причина за това са силните продажби на лекарството за лечение на рак Keytruda, което в разглеждания период регистрира продажби в размер на 2,63 млрд. долара.

В същото време акциите на Procter & Gamble поскъпват с над 4%. Приходите и печалбата на дружеството за тримесечието надминаха очакванията на Wall Street, насърчени от увеличението на цените и силното търсене на разкрасителни продукти като SK-II и Olay.

Производителят на пелените Pampers отчете нетна загуба от 5,24 млрд. долара, или 2,12 долара на акция, за тримесечието, завършило на 30 юни, предимно заради счетоводни корекции, свързани с дейността на бизнеса Gillette Shave Care. За сравнение година по-рано фирмата отчете нетна печалба от 1,89 млрд. долара, или 72 цента на акция.

До момента повече от 52% от компаниите на S&P 500 вече са представили своите корпоративни отчети за второто тримесечие, като 75 на сто от тях са надминали очакванията на пазарните експерти.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните облигации се покачва до 2,063%, а тази по 30-годишните американски държавни ценни книжа остава без промяна.

При валутната търговия доларовият индекс отчита ръст от 0,14 на сто до 98,18 пункта.

Стойността на еврото се понижава спрямо щатската валута с 0,04% като се търгува при 1,114 долара за евро.

На фючърсните пазари цената на международния бенчмарк Брент се покачва с 35 цента до 64,04 долара за барел, докато тази на американския лек суров петрол WTI отчита ръст от 25 цента до 57,12 долара за барел.

Златото от друга страна поскъпва с 0,49% до 1427,3 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:35 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още