IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон готви икономист прагматик за заместник на Джером Пауъл

Ричард Кларида е управителен директор и съветник за глобални стратегии в Pacific Investment Management Co., както и професор по икономика

12:28 | 02.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп се готви да предложи&nbsp;Ричард Кларида за заместник-гуверньор на Фед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп се готви да предложи Ричард Кларида за заместник-гуверньор на Фед. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп ще номинира икономиста от Колумбийския университет Ричард Кларида за заместник-гуверньор на Федералния резерв, съобщават източници на Wall Street Journal.

Изданието описва Кларида като републиканец, чиито колеги го определят по-скоро като прагматик, а не идеолог.

Подобен темперамент пасва на председателя на Фед Джером Пауъл, който започна четиригодишният си мандат начело на централната банка миналия месец. Той е и първият ѝ ръководител от години, който няма докторска степен по икономика.

Кларида е управителен директор и съветник за глобални стратегии в Pacific Investment Management Co., а от 1988 г. е професор по икономика към Колумбийския университет. 

Ако бъде избран за заместник на Пауъл, това няма да е първата държавна служба на икономиста. В периода 2002-2003 г. той е помощник-секретар по икономически политики към финансовото министерство на САЩ при управлението на Джордж Буш – пост, който изисква одобрението на Сената.

Wall Street Journal посочва, че Кларида е добре приет в икономическите среди. По думите на бившия заместник-гуверньор на Фед по време на управлението на Бил Клинтън Алан Блиндър той е в групата на „разумните, консервативни икономисти републиканци“.

Още в края на миналата година изданието съобщи, че икономистът е провел интервю в Белия дом за поста. Той също така е имал и среща с Пауъл, както и наскоро със самия Тръмп и неговия заместник Майк Пенс, посочват запознати.

Ако бъде номиниран и избран от Сената, Кларида ще попълни ръководството на Фед с другите две номинации на Тръмп – Пауъл и Рандал Куарълс, който през октомври положи клетва като заместник-гуверньор на Фед, отговарящ за надзора на банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още