IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон предлага мащабно увеличение на зоните за добив на горива в САЩ

Администрацията на Доналд Тръмп иска 90% от крайбрежието на САЩ да стане достъпно за отдаване на компании

13:07 | 05.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп предлага почти цялата крайбрежна зона на страната да стане достъпна за добив на петрол и природен газ, включително и зони в Атлантическия, Северния ледовит и Тихия океан, които досега са били защитени. Решението ще засегне всички крайбрежни щати на САЩ.

По думите на вътрешния министър Раян Зинк програмата ще направи над 90% от външния континентален шелф достъпен за отдаване на компании за изкопаеми горива, съобщава в. Wall Street Journal.

Планът ще е в сила в рамките на пет години – от 2019 г. до 2024 г., и представлява драстична промяна в американската политика от времето на Барак Обама, когато само 6% от предложените зони можеха да се използват за добив.

Предложените промени са част от мерките на държавната администрация за стимулиране на американския добив на изкопаеми горива – решение, което идва въпреки пресищането на световния пазар и все по-намаляващите инвестиции в сектора. Според властите облекчаването на ограниченията, особено екологичните, ще помогнат за растежа на енергийния сектор в страната. 

Вашингтон вярва, че всяко усилие за намаляване на регулаторните разходи може да спомогне за по-добрата конкурентоспособност спрямо чуждестранните производители. През пролетта Тръмп издаде указ, който окуражава увеличаването на енергийния добив в страната. Наскоро американското министерство на вътрешните работи предложи също да бъдат отменени някои от разпоредбите за безопасно производство, които бяха въведени след инцидента на нефтената платформа Deepwater Horizon от 2010 г., при който загинаха 11 души, а тонове петрол се изляха в Мексиканския залив.

Американското правителство не е давало разрешение за добив на петрол в крайбрежните райони на Атлантическия и Тихия океан в продължение на над 33 години. Очаквано тази промяна беше приета положително от нефтената индустрия, но получи силен отпор от екологични организации и дори от представители на Републиканската партия на Тръмп.

По думите на вътрешния министър Зинк планът не е окончателен и властите са готови да обсъдят предложения от отделните щати. Предвижда се финализирането му да стане през есента на 2019 г. Въпреки желанието на Вашингтон да задвижи колкото се може по-бързо процедурата, мнозина са скептични, че зададената времева рамка ще е недостатъчна, тъй като е необходимо обсъждането на много детайли, провеждането на екологични оценки и дебати, които може да забавят осъществяването й, посочва още Wall Street Journal.

В момента основен приоритет на индустрията са източните части на Мексиканския залив, Атлантическото крайбрежие от Вирджиния до Джорджия и Аляска, посочва Ерик Милито от асоциацията за нефтена и газова търговия Американски нефтен институт.

Секторът все още се възстановява от пренасищането на пазара и резкия спад на цените на петрола от 2014 г., което прави по-малко интересно за инвеститорите сондирането в Аляска и крайбрежните зони – основните територии, засегнати от новото предложение на администрацията, пише още изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още