IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите индекси на Wall Street отвориха с по над 1% ръст*

Една от причините за успокоението на пазара в края на седмицата е одобрението на щатския бюджет

17:57 | 09.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Водещите индекси на Wall Street отвориха сесията в петък с ръст от по над 1%, след като само ден по-рано Dow Jones и S&P 500 навлязоха в територия на корекция, обобщава CNBC.

Малко след като камбаната на борсата в Ню Йорк удари, Dow Jones се повиши с 300 пункта, подкрепен най-вече от сините чипове Boeing и Goldman Sachs. Само ден по-рано показателят се раздели с 1032 пункта от стойността си и беше напът да обяви най-големия си седмичен спад от октомври 2008 г.

По-късно  в петък индексите леко успокоиха темпото си на придвижване в посока нагоре и Dow Jones се повиши с 0,59% до 24 002,21 пункта. Широкият измерител S&P 500 прибави 1,19% към стойността си до 2611,69 пункта. Технологичният Nasdaq отчита ръст от 0,83% до 6833,34 пункта.

Акциите на Alphabet, Microsoft и Facebook поскъпнаха с по над 2%. 

Една от причините за успокоението на пазара в края на седмицата е и приетото споразумение по бюджета от страна на Камарата на представителите на САЩ. По тази начин беше избегнато второ частично блокиране на федералната администрация поради липса на финансиране.

Доскорошните сътресения на индексите започнаха миналия петък след публикуване на по-добри от очакваните данни за пазара на труда в САЩ, които предизвикаха страхове за покачване на инфлацията, а доходността по 10-годишните държавни облигации се изкачи на 4-годишен връх.

„Това, което се случва, е разбираемо – инфлацията се връща, а количественото облекчаване от страна на централната банка, с което сме свикнали, приключва“, коментира Джим Бианко, директор на базираната в Чикаго консултантска фирма Bianco Research.

Доходността по 10-годишните държавни облигации достигна 2,86% в петък, докато ден по-рано се движеше около 2,885%.

Сезонът на отчетите се оказа доста силен за Wall Street и към момента 78% от компаниите от S&P 500 са отчели печалби над очакванията на анализаторите, отбелязва Ройтерс.

Акциите на Expedia поевтиняха с 14,5%, след като компанията за онлайн туристически услуги обяви, че разходите й ще надминат ръста на приходите през тази година, тъй като се бори с конкурентите си за пазарен дял.

Книжата на FedEx и UPS отчетоха понижение в цената си с по повече от 1%, след като Wall Street Journal съобщи, че Amazon ще пусне собствена услуга за доставки.

*Информацията е актуална към 17:11 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още