IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдят Зукърбърг в САЩ заради скандала с Cambridge Analytica

Главният изпълнителен директор на Facebook не е направил достатъчно, за да опази данните на потребителите, сочи искът

18:41 | 23.05.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Окръг Колумбия в Съединените щати обяви, че съди главния изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг за предполагаемата му роля в пробива, който позволи на политическата консултантска фирма Cambridge Analytica да таргетира потребители на Facebook по време на президентските избори през 2016 г., пише Bloomberg.

„Мащабно разследване“ разкри, че Зукърбърг е допринесъл със слабия си надзор върху потребителските данни и създаването на подвеждащи споразумения за поверителност. Те са довели до това, че Cambridge Analytica и други трети страни са се сдобили с личната информация на 87 млн. американци, твърди главният прокурор на окръг Колумбия Карл Расин.

Cambridge Analytica беше наета от тогавашния кандидат за президент Доналд Тръмп по време на кампанията му срещу Хилари Клинтън през 2016 г. Расин определя случилото се като „най-големия скандал, свързан с поверителността на потребителите, в историята на страната“.

Делото отразява по-ранен иск, заведен от Расин срещу Facebook още през 2018 г., въпреки че съдията, който следи делото, отхвърли опита на главния прокурор да привлече Зукърбърг като обвиняем по-рано тази година, заявявайки, че е чакал твърде дълго.

„Продължаваме да упорстваме и следваме доказателствата, водещи именно до господин Зукърбърг“, посочва Расин. „Доказателствата показват, че Зукърбърг лично е бил замесен в провала на Facebook да опази поверителността и данните на своите потребители, което е довело директно до инцидента с Cambridge Analytica”.

Meta не е отговорила веднага на запитването за коментар. Компанията по-рано отхвърли твърденията на Расин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Ние добре знаем, че богатите са над закона. Ще кихне Марк някакви пари за глоба и ще си ги избие в рамките на деня. А това дело нямаше изобщо да се води ако не целеше да затрудни преизбирането на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още