Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Зукърбърг: Facebook може да бъде принудена да загърби Libra

Този сценарий е възможен, ако Libra Association все пак реши да продължи с плана за дигиталната валута без да е получила одобрение от регулаторите в САЩ

Зукърбърг: Facebook може да бъде принудена да загърби Libra

Снимка: Архив Ройтерс

Facebook може да бъде принудена да изостави собствения си проект за криптовалута, ако новосъздадената група, която я управлява, реши да продължи напред с плана без регулаторно одобрение. Това заяви главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг по време на изслушването му в Комисията по финансовите въпроси към Камарата на представителите в Съединените щати, пише CNBC.

“Facebook няма да стане част от пускането на системата за разплащания с Libra никъде по света, докато американските регулатори не я одобрят”, обясни Зукърбърг.

Той заяви повече от веднъж по време на изслушването, че не може да говори за независимата Libra Association, която беше официално формирана миналата седмица. Към Facebook се присъединиха 20 други организации, които членуват в Libra Association, която пък има задачата да управлява дигиталната валута. Въпреки това първоначалната идея за Libra се роди във Facebook и от нейните служители.

Още по темата

Като се има предвид това, че Facebook настоява, че Libra е отделена от компанията, властите искат да знаят как Facebook ще изпълни обещанието си да изчака одобрението на Съединените щати. Зукърбърг заяви, че ако Libra Association гласува да продължи с изпълнението на плана без разрешенията, които Facebook смята, че са необходими, “ще бъдем принудени да напуснем организацията”.

Преди това по време на изслушването представителката на Камарата на представителите Надя Веласкес попита дали Зукърбърг ще изчака Конгресът да предостави обновена правна рамка на регулаторите, които ще решат дали да одобрят проекта. Зукърбърг коментира, че смята, че Конгресът вече има подходяща съблюдаваща роля над регулаторите, което Веласкес заяви, че приема като “не”.

Въпреки това Facebook все още финансира Libra Association, обясни изпълнителният директор. Членовете на организацията все още не са платили своите дялове по 10 млн. долара, а Зукърбърг обясни, че сумата може да се промени.

Наскоро част от ключовите представители на Libra Association, като Visa, Mastercard, PayPal и Ebay, я напуснаха.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
След изборите Зукърбърг временно е променил алгоритъма на Facebook