Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Apple иска iPhone да разпознава кога потребителите страдат от депресия

За целта компанията е започнала изследователски проекти с университет и фармацевтична компания

Apple иска iPhone да разпознава кога потребителите страдат от депресия

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple работи върху технология, която да помага за диагностициране на депресия и спад на когнитивните способности. Целта на компанията е да предложи инструменти, които да разширят обхвата на нейното растящо портфолио от здравни услуги, твърдят източници, запознати с въпроса, както и документи, разгледани от Wall Street Journal.

Използвайки различни сензорни данни, включително за мобилност, физическа активност, за съня, поведението при писане и други, изследователите се надяват, че ще могат да разчетат дигиталните сигнали, свързани с въпросните проблеми. По този начин могат да бъдат създадени алгоритми, които да предлагат надеждното им откриване, допълват източниците. Apple се надява, че това ще бъде основата за уникални функции в нейните устройства.

Усилията произтичат от изследователските партньорства, които Apple обяви с Университета на Калифорния в Лос Анджелис (UCLA) и с фармацевтичната компания Biogen. Първото се фокусира върху изучаването на стреса, тревожността и депресията, а второто върху умереното намаляване на когнитивните способности. Проектът с UCLA носи кодовото име “Seabreeze”, а този с Biogen – „Pi”, твърдят източниците и документите.

Biogen е започнала проучването си в понеделник, но много от подробностите за проучваните на Apple не са обявени публично. Това лято фармацевтичната компания е получила одобрения от Американската агенция по храните и лекарствата за нов медикамент за лечение на леки когнитивно нарушение.

Представители на Apple, Biogen и UCLA са отказали да коментират.

Още по темата

Голяма част от миналата работа на Apple в областта на човешкото здраве беше фокусирана върху функциите на нейния умен часовник. Изследванията на психичното здраве и когнитивния спад използват по-чувствителни данни от iPhone и показват, че здравното звено на Apple се насочва към функции за водещия продукт на компанията, твърдят източници, запознати с плановете на гиганта.

Изследователските проекти все още са в ранен етап на развитие и може никога да не доведат до нови функции за iPhone, допълват те. Въпреки че предишни академични изследвания показват, че хората с определени психични заболявания ползват дигиталните си устройства по различен начин от други. Остава да се види дали в крайна сметка могат да бъдат създадени надеждни алгоритми за откриване на тези състояния, твърдят учени.

Точното диагностициране на психичните проблеми и мозъчните нарушения обикновено изисква внимателно наблюдение от специалисти, но много хора нямат достъп до такива. Изследователите, работещи с Apple, се надяват, че работата им ще доведе до създаването на достъпна алтернатива.

Ако тези усилия пожънат успех, Apple и нейните партньори могат да подобрят процеса по откриване на такива състояния, които засягат десетки милиони хора по целия свят. Но мащабът на следене на потребителите, което може да е необходимо за тази цел, може да повдигне много въпроси за поверителността. За да ги адресира, Apple иска да създаде алгоритми, работещи на самите устройства, които не изпращат данни до нейните собствени сървъри, сочат още документите.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...***.pacific-offshorebank.com
1
 
4
 
2
преди 1 месец
ами при ерекция , какво иска аплето ?
1
 
4
 
1
преди 1 месец
Отговора на джажата ще е: винаги комплексарите са депресирани. С никакви играчки не може да се залъже душата за смисъла на живота. Ще се пофукат с гризаната ябълка до седмица и после пак депресия..

Още от Софтуер
Около 1900 са незаетите позиции за back-end програмисти в България