IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пентагонът прекрати договора, който скара Amazon и Microsoft

Сега министерството се насочва към ново споразумение, но с няколко доставчика на облачни услуги

21:37 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Министерството на отбраната на Съединените щати разкри, че прекратява договора за 10 млрд. долара за предоставянето на облачни услуги, който стана обект на правен спор, включващ Amazon и Microsoft. Но също така обяви нов договор и търси предложения от двата доставчика на облачни услуги, така че е възможно и двете компании да спечелят, пише CNBC.

Сделката JEDI се превърна в един от най-заплетените договори на Министерството на отбраната. В прессъобщение, изпратено днес, Пентагонът заяви, че „поради променящите се изисквания и напредъкът в индустрията, договорът JEDI Cloud вече не отговаря на нуждите“ му.

Цената на акциите на Microsoft се сви с 0,4% след обявяването на новината, а стойността на книжата на Amazon скочи с 3,5 на сто, след като вече беше достигнала 52-седмичен връх.

Битката за облачния проект изглежда все още не е приключила. В съобщение до медиите Пентагонът заяви, че все още се нуждае от облачен капацитет от копоративен мащаб и обяви нов договор с няколко доставчика, известен като Joint Warfighter Cloud Capability.

Агенцията планира да поиска предложения и от Amazon, и от Microsoft за договора, като допълни, че те са единствените достачици на изчислителни облаци, които могат да отговорят на нейните нужди. Но добави, че ще продължи да прави пазарни проучвания, за да види дали други също могат да отговорят на изискванията ѝ.

Скъпият договор JEDI трябваше да модернизира ИТ операциите на Пентагона за услуги, предлагани за до 10 години. Microsoft получи договора през 2019 г., надвивайки пазарния лидер Amazon Web Services.

Месец по-късно облачното звено на Amazon заведе дело в американски федерален съд, противопоставяйки се на решението.

Компанията твърди, че нагласата на предходния президент Доналд Тръмп срещу Amazon и нейния главен изпълнителен директор Джеф Безос е повлияла на Пентагона, така че той да даде договора на Microsoft. Миналата година генералният инспектор на Пентагона публикува доклад, според който решението не изглежда повлияно от Белия дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още