Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стил

Пандемията „изяде“ приходите на LVMH през второто тримесечие

Анализаторите очакват второто тримесечие да бъде най-лошото досега за сектора заради затварянето на магазините и спирането на туризма

Пандемията „изяде“ приходите на LVMH през второто тримесечие

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Приходите на конгломерата за луксозни стоки LVMH отбелязват спад през второто тримесечие на годината, след като бутиците навсякъде по света затвориха врати, а туризмът на практика почти бе преустановен.

Компанията отчита спад на приходите от 38% на органична основа през трите месеца до юни, заявиха от LVMH в изявление. Това обаче е под очакваното от анализаторите понижение от 42%, съобщава Bloomberg.

Още по темата

Анализаторите очакват второто тримесечие да бъде най-лошото досега за сектора заради ефектите от пандемията. LVMH съобщава за признаци на възстановяване в някои бизнеси през юни, най-вече за силно подобрение в Китай. Очакванията са тенденциите да се задържат и през юли. Това обаче не бе достатъчно и печалбата за първото полугодие на 2020 г. не успя да отговори на пазарните прогнози.

„LVMH показа относителна устойчивост на ниво приходи през първата половина на годината“, заяви Лука Солка, анализатор на Bernstein. „По отношение на печалбата е очевидно, че не успя да намали разходите със същия темп както намаляването на приходите заради основата на фиксираните разходи“, посочва още той.

Печалбата от продължаващата дейност на компанията е в размер на 1,67 млрд. евро за полугодието, по-малко от очакваните 2,32 млрд. евро. Главният финансов директор на LVMH Жан-Жак Гюони заяви, че компанията е свила оперативните си разходи с 29% през второто тримесечие спрямо само 2% през предходните три месеца. „Очакваме да запазим разходната основа под контрол“, заяви той.

Гюони посочи в интервю за френския в. Le Figaro, че LVMH все още очаква да бъде спазен договора за покупката на американската бижутерийна компания Tiffany & Co.

„Резултатите на Tiffany очевидно са засегнати от кризата“, посочи главният финансов директор пред френското издание. Въпреки това той подчерта, че LVMH има сключен договор и възнамерява д го спази.

При представянето на тримесечните данни в понеделник Гюони посочи, че компанията все още очаква около половин дузина одобрения от антитръстови органи за придобиването, което по думите му върви напред.

Продажбите на подразделението на LVMH за модни и кожени изделия, в което влизат марки като Louis Vuitton, намаляват с 37% през тримесечието при очаквани 38% от анализаторите. Едноименната марка увеличи цените на някои свои продукти в световен мащаб, включително за емблематичните си чанти с 5% в края на юни и началото на юли. Също така някои от най-добре продаваните продукти на Dior също вече са в търговската мрежа при по-висока цена.

Акциите на LVMH, търгувани в Париж, поевтиняват с близо 5% минути след 11:30 ч. българско време.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Стил
Продажбите на Nike се възстановяват от коронакризата