IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна 71 долара за барел за първи път от 2014 г.

Според анализаторите повишаването на цените на петрола вероятно ще предизвика инфлационен ефект

10:26 | 25.01.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на петрола сорт Брент достигна 71 долара за барел по време на азиатската търговия в четвъртък за първи път от 2014 г. след продължаващото отслабване на долара и данните за спад на резервите в САЩ, съобщи Ройтерс.

След леко отстъпление към края на сесията сутринта българско време фючърсите върху петрола сорт Брент с доставка през март поскъпнаха с 0,52% до 70,90 долара за барел. При американския лек суров петрол повишението е с 0,91% до 66,21 долара за барел.

И двата вида петрол отчитат ръст в цената си от 60% от средата на миналата година, подкрепени от ограниченото производство от страна на Организацията на страните износителки на петрол и Русия, чието споразумението се очаква да продължи през цялата 2018 г.

„Ограниченото предлагане, отслабването на долара и поредното намаляване на запасите доведоха до поскъпването на петрола на световните пазари“, коментира Грег МакКена, главен пазарен стратег на AxiTrader. 

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 1,1 милиона барела през седмицата, приключваща на 19 януари, до 411,58 млн. барела, съобщи американската Енергийна информационна администрация. Това е най-ниското сезонно ниво от 2015 г. и под средните данни за последните пет години от около 420 млн. барела. В същото време обаче щатското производство е нараснало с повече от 17% от средата на 2016 г. и в момента се доближава до обемите на най-големия износител Саудитска Арабия. Единствено Русия произвежда повече петрол – средно около 10,98 барела на ден през 2017 г.

Според анализаторите повишаването на цените на петрола вероятно ще предизвика инфлационен ефект.

„По-високите цени на петрола в крайна сметка ще бъдат отразени в по-високи потребителски цени, тъй като разходите за транспорт на повечето стоки ще се увеличат“, каза пред агенция Ройтерс Уилям О'Лоулин, инвестиционен анализатор в австралийската компания Rivkin Securities.

На стоковите пазари златото достигна върха си от август 2016 г., след като доларът продължи да отслабва заради изявлението на американския министър на финансите Стивън Манучин по време на Световния икономически форум в Давос, че поевтиняването на щатската валута е полезно, тъй като помага на износителите от САЩ. Фючърсите върху златото с доставка през април поскъпнаха с 0,29% до 1365,30 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който следи представянето на американските пари спрямо кошница от шест валути, се понижи с 0,2% до 89,053 пункта, като това е най-ниското му ниво от декември 2014 г. Щатският долар поевтиня спрямо йената с 0,27% до 108,93 йени.

*Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
Mohave
преди 6 години
Ако е само за даване , може и на КНДР , но е много далеч и не може да чакаме бърза възвращаемост .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
еее сега, що .... сети се сам :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Интересно що точно на Русия да го дадем този трилион а не например на Бразилия или Венецуела?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
аз предлагам само да им даваме пари, без нищо да получаваме... това е нашия интерес, ние само даваме !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Mohave
преди 6 години
Дефлацията е кошмарът - да бягаме по-далеч . Дори ако трябва - пари да им даваме , само да удвоят цената . Ако бяхме дали на Русия поне 1 трилион и бяхме сключили сделка сега цената и 200 $ да е , ама като не си знаем интереса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
sdar
преди 6 години
Браво, дано тази по-добра цена да успее да стимулира инфлацията и да успеем да стигнем поставената цел от 2% инфлация, а защо не и повече? Ние всички се стремим към инфлация, да я стимулираме и да я развиваме, за да успеем да се радваме на поне 2% инфлация при нулеви лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още