IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола достигнаха 13-месечен връх*

И двата сорта се задържат над прага от 60 долара за барел

10:20 | 15.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Цените на петрола в понеделник достигнаха до близо 13-месечен връх заради притесненията около новото напрежение в Близкия изток и надеждите, че американските икономически стимули и облекчените блокади ще стимулират търсенето, съобщава Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент поскъпва 1,6% до 63,45 долара за барел, след като по-рано се изкачи до 63,76 долара за барел – най-високата цена от 22 януари 2020 г.

От своя страна, фючърсите върху сорта West Texas Intermediate (WTI) се разменят за 60,74 долара за барел, което е повишение от 2,14%. По-рано през сесията сортът достигна най-високата си цена от 8 януари 2020 г. от 60,95 долара за барел.

През изминалата седмица цените на петрола се повишиха с около 5%.

Водената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен съобщи късно в неделя, че е прихванала и унищожила натоварен с експлозиви дрон на свързаните с Иран бойци хути, който е бил изпратен към кралството, съобщава държавната телевизия. Това разпали страховете за евентуално ново напрежение в Близкия изток.

„Но ралито също така беше водено от нарастващите надежди, че американските стимули и облекчаването на блокадите ще стимулират икономиката и ще разпалят търсенето“, коментира Казухико Сайто, главен анализатор на брокерската фирма Fujitomi Co.

Цените на петрола поскъпнаха през последните седмици и благодарение на затягането на добива най-вече заради Организацията на страните производителки на петрол и техните съюзници.

„Освен това силният международен фондов пазар стимулира апетита за риск на инвеститорите“, казва на свой ред Сатуро Йощида, анализатор на Rakuten Securities.

Азиатските акции достигнаха рекорди в понеделник на фона на успешното разпространение на коронавирусната ваксина и надеждите за бързо икономическо възстановяване.

„С наличието на евтини пари на фона на политиките за парични облекчения по света, бързото разпространение на ваксина и затегнатите доставки от ОПЕК+ и американските шистови производители цените на суровия петрол може да се запътят и към 70 долара за барел“, коментира още Йошида.

*Информацията е актуална към 9:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още