IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни на фона на слаба търговия*

Доларът и биткойнът губят от стойността си

10:15 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола останаха стабилни по време на азиатската търговия в четвъртък, като отчетоха минимални повишения на фона на слаби обеми в навечерието на поредния празничен уикенд. Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през февруари се повишиха с 0,23% до 59,78 долара за барела. Сортът брент се търгуваше за 66,62 долара за барел, след като цената му се повиши с 0,18%. 

Задържането на цените на петрола стабилни на сравнително високи нива се дължи на ограниченията в добива от страна на Организацията на страните производителки и износителки на петрол, които започнаха в началото на 2017 г. и се очаква да продължат и през 2018 г, коментират анализатори пред CNBC. Влияние върху цените на "черното злато" оказаха и нарушенията в работата на петролопровода в Либия, както и на този в Северно море. 

Сделките за фючърси върху американския лек суров петрол с доставка в рамките на месец през 2017 г. достигат рекордните 150 милиона. Това е двойно повече от 71-те милиона сделки за сорта брент, съобщава Ройтерс. Сред причините за голямата разлика е ръстът от 70% на износа на петрол от САЩ за последните 5 години. Производството в САЩ доближава 10 милиона барела на ден, като само Русия и Саудитска Арабия произвеждат повече.

Другият важен индикатор за настроенията на световните стокови пазари - цената на златото, остава също на положителна територия. Фючърсите му с доставка през февруарти поскъпват с 0,29% до 1295,10 долара за тройунция. Логично, това се случва, след като американският долар продължи да губи от стойността си. Слабият долар прави златото, което е деноминирано в долари, по-достъпно за притежателите на други валути.

Доларовият индекс, който измерва щатските пари спрямо кошница от 6 валути, се понижи до 92,734 пункта, което е най-слабото му ниво от почти четири седмици, обобщава Ройтерс. Показателят отчита спад с повече от 9% през 2017 г. и така е на път да запише най-лошата си година от 2003 г. насам. Спрямо йената доларът се понижава с 0,5% до 112,78 йени. Австралийският и канадският долар пък достигнаха двумесечни върхове спрямо щатските пари.

Най-голямата криптовалута в света по пазарна капитализация биткойн поевтиня с 8,9% до около 14 хиляди долара за брой по данни на люксенбургската борса Bitstamp Exchange. По-рано в четвъртък правителството на Южна Корея обяви, че ще предприеме допълнителни мерки за регулиране на спекулациите при търговията с криптовалути.

*Информацията е актуална към 9:19 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още