Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Коронакризата накара BP да намали дивидента за първи път от десетилетие

Компанията записва нетна загуба за тривесечието от 6,68 млрд. долара, под очакванията на анализаторите за 8,45 млрд. долара

Коронакризата накара BP да намали дивидента за първи път от десетилетие

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролния гигант BP Plc намалява дивидента си за първи път от десетилетие, след като коронавирусната пандемия засегна почти всички аспекти на бизнеса му, съобщава Bloomberg.

Решението на компанията бе до голяма степен очаквано, след като конкурента Royal Dutch Shell Plc намали своя дивидент през април. Традиционно щедрите програми за изплащания на т. нар. група на Big Oil са основен магнит за инвеститори, но безпрецедентните пазарни сътресения заради вируса принудиха компаниите да предприемат немислими доскоро решения.

Още по темата

Намалението на дивидента е до 5,25 цента на акция.

BP също така обяви нова стратегия за 10-кратно увеличение на на инвестициите си с нисък въглероден отпечатък до 2030 г. и намаление от 30-35% на вредните си емисии от оперативна дейност през тази година.

Компанията също така отчете нетна загуба от 6,68 млрд. долара за второто тримесечие, след като записа печалба от 2,81 млрд. долара година по-рано. Въпреки това резултатът е по-добър от очакваното - анализаторите прогнозираха загубата за периода от април до юни да възлезе на 8,45 млрд. долара.

BP увеличи дивидента си през четвъртото тримесечие на миналата година до 10,5 цента на акция. Но с разпространението на коронавирусната пандемия по света и срива на търсенето в комбинация с рязкото поевтиняване на петролните цени, 8-те млрд. годишни изплащания за инвеститорите изглеждат все по-несигурни.

На практика почти всеки аспект от бизнеса на ВР беше засегната от унищожителния ефект на пандемията върху търсенето на петрол. Въпреки това лъч светлина бе търговията с петрол, където компанията отчете „особено силен резултат“, посочиха от ВР.

Подразделението на компанията за търговия е успяло да се възползва от волатилността на пазарите през второто тримесечие най-вече от т. нар. контанго търговия, при която фючърсите са по-скъпи от спот цената. В този случай евтиният петрол се поставя на съхранение и се продава при по-скъпа цена при фючърсната търговия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Цените на петрола продължават своя спад*