IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МАЕ изрази готовност да компенсира прекъсвания в петролните доставки

Цените на черното злато днес се повишиха заради опасенията, че задържането от Иран на британски танкер миналата седмица може да доведе до нарушения в доставките

20:45 | 22.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международната агенция за енергията (МАЕ) заяви днес, че следи внимателно развитието на събитията в Ормузкия проток и е готова да действа, ако се появи необходимост да поддържа доставките на петролния пазар, предадоха ТАСС и Ройтерс, цитирани от БТА.

Правото на свободен транзитен пренос на енергоносители през протока е жизнено важно за световната икономика и трябва да бъде запазено, заяви организацията.

Цените на черното злато днес се повишиха заради опасенията, че задържането от Иран на британски танкер миналата седмица може да доведе до нарушения в доставките на Залива.

Потребителите могат да са сигурни, че в момента петролният пазар е добре снабден, а производството на петрол превишава търсенето през първата половина на 2019 година, посочи агенцията в изявление.

Ормузкият проток е маршрут за транзита на петрол по море, който има жизнено важно значение за световната търговия с енергоносители. През него всеки ден минават около 20 млн. барела петрол или близо 20 процента от световните доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още