Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

МАЕ: Разполагаме с достатъчно запаси при продължителен недостиг на петролните пазари

Засега пазарите остават добре снабдени с достатъчно налични запаси, посочват от агенцията

МАЕ: Разполагаме с достатъчно запаси при продължителен недостиг на петролните пазари

Снимка: Ройтерс

Международната агенция за енергия (МАЕ) продължава да поддържа редовен контакт с властите в Саудитска Арабия и други големи страни производители и консуматори, както и с промишлеността след атаките с дронове в събота, съобщава на своя сайт агенцията. 

Още по темата

„Приветстваме изявлението, направено от саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман за възстановяването на спряната продукция на Саудитска Арабия“, споделят от МАЕ.

Агенцията отново потвърждава своя ангажимент да гарантира, че глобалните петролни пазари остават добре снабдени. Агенцията е готова да предприеме бързи действия в случай на установен продължителен недостиг.

Засега пазарите остават добре снабдени с достатъчно налични запаси. Страните членки на МАЕ притежават около 1,55 млрд. барела аварийни запаси в контролираните от правителството агенции, което се равнява на 15 дни за покриване на световно търсене на петрол. Те могат да бъдат използвани при спешност и биха били повече от достатъчни, за да компенсират всяко значително прекъсване на доставките за продължителен период от време.

В допълнение, страните членки на МАЕ също държат 2,9 млрд. барела запаси от промишлеността към края на юли, което е своеобразен двугодишен връх, който може да отговори за повече от месец на световно търсене на петрол. Тези запаси включват около 650 млн. барела задължителни запаси за спешни случаи, които могат да бъдат предоставени незабавно на пазара, подчертават от МАЕ.

Взети заедно, тези аварийни резерви могат да осигурят достатъчно допълнителни доставки на световния пазар, ако е необходимо.

„Последните събития са напомняне, че сигурността на петрола не може да се приеме за даденост, дори и в моментите, когато пазарите са добре снабдени и че енергийната сигурност остава незаменим стълб на световната икономика“, заявява Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „Ето защо МАЕ остава бдителна по отношение на риска от прекъсване на глобалните доставки на петрол, независимо дали са причинени от екстремни метеорологични условия като урагани, големи технически прекъсвания или геополитически кризи, и е готова да действа при необходимост.“

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Tesla планира да добива литий чрез нов метод, използващ готварска сол