IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за споразумение за добива дават силен тласък на цената на петрола

Цената на международния бенчмарк Брент поскъпва с над 12,6% минути преди 16:30 ч. българско време, а WTI прибавя 8,6%

16:48 | 03.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Обединението на ОПЕК и страните съюзнички, известни заедно като ОПЕК+, иска и други държави производителки да се включат в намаляването на добива в опит да се даде тласък на цената на петрола. Мярката ще помогне след историческия срив в стойността на суровия петрол, следвайки сигнала на Русия, че е готова да предприеме стъпки в тази посока.

Цената на международния бенчмарк Брент поскъпва с над 12,6% минути преди 16:30 ч. българско време на пазара в Лондон, достигайки цена от 33,7 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол WTI прибавя 8,6% до 27,50 долара за барел.

Увеличението е факт, след като ОПЕК+ насрочи извънредна среща в понеделник, на която страните да се опитат да постигнат съгласие. Обсъжданото понижение на добива е за 10 млн. барела дневно. Според делегат на организацията подобна цел е напълно реалистична, заяви той пред Bloomberg. Според запознати Москва е готова да се включи.

Очаква се срещата следващата седмица да бъде отворена за всички желаещи да присъстват производители, въпреки че все още няма яснота кои държави точно ще се включат, споделят още делегати.

Цените на петрола скочиха рязко още в четвъртък, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че Саудитска Арабия и Русия ще смекчат натиска върху петрола, слагайки край на ценовата война, която допринесе за огромното обезценяване на „черното злато“.

С понижаването на търсенето на петрол заради коронавирусната криза, която блокира редица бизнеси, ефектът от ниските цени се отразява по целия свят – застрашавайки бюджетите и политическата стабилност на зависимите от петрола държави, състоянието на американската шистова индустрия, както и работните места в сектора.

Налице обаче остава значителна пречка пред постигането на споразумение – все още няма сигнал, че Доналд Тръмп възнамерява да се съгласи с искането на Саудитска Арабия САЩ да се присъединят към картела, което би било безпрецедентна маневра от страна на Вашингтон.

В същото време според запознати руската петролна индустрия също не е готова да намалява добива.

Очаква се по-късно в петък американският президент да се срещне с ръководители на големи американски петролни компании за консултации. Руският му колега Владимир Путин също ще се срещне с индустриални лидери през деня.

Но дори и да бъде постигнато споразумение, според Citigroup и Goldman Sachs то ще е прекалено недостатъчно, тъй като търсенето така или иначе понася силен удар заради коронавирусната пандемия.

„Изглежда най-накрая има колектилно съгласие, че пазарът се намира в толкова извънредно състояние на свръхпредлагане, че е необходемо предприемането на координирани действия“, посочва Калъм Макферсън от Investec Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още