IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОАЕ блокира повишаването на петролния добив от ОПЕК+

Не е сигурно дали картелът ще помогне за смекчаване на инфлационня натиск, породен от затягането на петролните доставки заради пандемията

23:30 | 01.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Страните от ОПЕК+ се впуснаха в ожесточени вътрешни боричкания, след  като ключова страна членка блокира сделка в последната минута и породи съмнения за възможността на картела да постигне споразумение за смекчаване на ръста на петролните цени, пише Bloomberg.

Неочакваното развитие на събитията поставя потребителите в задънена улица, тъй като не е сигурно дали ОПЕК+ ще помогне за смекчаване на инфлационния натиск, породен от затягането на петролните доставки. То също така помрачава грижливо възстановената репутация на картела и напомня за разрушителната ценова война между Саудитска Арабия и Русия, която доведе до срив на  глобалния пазар на суров петрол миналата година на фона на пандемията от COVID-19.

По-рано в четвъртък Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ сякаш бяха постигнали принципно споразумение за повишаване на добива с 400 хил. барела дневно всеки месец от август до декември. Сделката също така удължаваше срока на споразумението на ОПЕК+, определяйки изтичането на съкращенията през декември 2022 г. вместо през април.

Предварителното споразумение беше оспорено от ОАЕ, която съобщи, че ще блокира сделката, докато базовата линия за собствените ѝ ограничения не бъде повишена значително, съобщиха делегати.

Съкращенията на ОАЕ се измерват от началния момент през 2018 г., определяйки максималния им капацитет на около 3,2 млн. барела дневно. Оттогава проекти за увеличаване повишиха прага и страната иска базовата линия да бъде определена на 3,8 млн. барела дневно, допълниха делегатите.

ОАЕ твърди, че промяната е необходима, защото при настоящите условия по сделката с ОПЕК+ тя прави по-големи съкращения от останалите страни членки. Но новият капацитет в базовата линия на страната може да ѝ позволи на добива стотици хиляди барела дневно допълнителен суров петрол и в същото време технически да продължи да изпълнява задълженията си за съкращения.

Гневно отхвърляне

Лидерите на групата Русия и Саудитска Арабия гневно са оспорили искането на ОАЕ, съобщиха делегатите. Но базовата линия е много важен въпрос за емирството и то ще отхвърля сделка на ОПЕК+, докато се стигне до промяна, съобщи делегат, след като заседанието беше отложено.

Разговорите ще продължат в петък, давайки време за консултации на по-високо държавно равнище, уточниха делегатите.

Цената на петрола нарасна с около 50% тази година с възстановяването на търсенето от пандемията, което надмина съживяването на доставките от ОПЕК+ след големите съкращения миналата година. Поскъпването на суровия петрол наред с ралито при други суровини кара централните банки отново да се притесняват от инфлация.

ОПЕК+ вече е в процес на съживяване на доставките на суров петрол, които бяха спрени миналата година в първите фази на пандемията. Коалицията от 23 страни реши да добавя около 2 млн. барела дневно на пазара от май до юли и въпросът пред министрите в четвъртък беше дали да продължат в същия дух през идните месеци.

Пазарът изпитва дефицит на доставките през по-голямата част от тази година, тъй като повишаването на добива от картела не отговаря на темпа на възстановяване на търсенето. През втората половина на годината то ще достигне 5 млн. барела дневно, което е над нивото през първите шест месеца на годината, каза във вторник генералният секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо.

Но редица фактори може да спрат ралито. Ако САЩ постигнат ядрена сделка с Иран, краят на санкциите може да доведе до приток на ново предлагане. Силно заразният Делта вариант на COVID-19 вече връща някои страни към частична блокада и води до тревожен ръст на случаите в други страни, застрашавайки възстановяването на търсенето.

Предвид тези рискове саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман многократно призова ОПЕК+ да съживява капацитета си внимателно и постепенно – подход, който може да бъде провален от рязко повишаване на добива от една страна членка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още