IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваният ръст в производството на петрол сериозно натисна цената му

Производството на суров петрол в САЩ вече се е повишило с повече от 27% през последните две години

10:04 | 28.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола продължават да се движат надолу в понеделник сутринта заради заявките на Саудитска Арабия и Русия да увеличат доставките си, като при това липсват сигнали за свиване на производството в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юли поевтиняват с 2,40% до 66,25 долара за барел. Понижението при сорта Брент е с 1,71% до 75,13 долара за барел.

Брентът и щатският петрол са загубили съответно 6,4% и 9,1% от върховете, достигнати по-рано през май.

Фючърсите върху суровия петрол, търгувани на борсата в Шанхай, отчетоха понижение в цената си с 4,8% до 457,7 юана (71,64 долара) за барел. 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), както и най-големият производител в света извън картела Русия, започнаха да ограничават доставките през 2017 г., за да затегнат пазара и да подкрепят цените, които през 2016 г. се понижиха до най-ниските си стойности за повече от десетилетие – до под 30 долара за барел.

Но цените не спираха да нарастват през миналата година, като Брент достигна 80 долара за барел по-рано през май, предизвиквайки безпокойство, че високите цени биха затруднили икономическия растеж и ще поддържат висока инфлацията.

"Бързото покачване на цените на петрола предизвика дебат сред инвеститорите за това, дали тази ситуация създава рискове за растежа в световен мащаб", коментира Шетан Ахйа, старши икономист в Morgan Stanley.

За да се справят с потенциални проблеми с доставките, Саудитска Арабия (лидер на ОПЕК) и Русия заявиха в петък, че обсъждат повишаване на производството на петрол с около 1 млн. барела.

„Цените на петрола се сринаха след новината, че Саудитска Арабия и Русия смятат да увеличат производството през втората половина на годината, за да компенсират ограничените доставки“, завиха от ANZ.

В същото време увеличаването на производството на суров петрол в САЩ също не показа признаци на отслабване. Американските енергийни компании са добавили още 15 работещи сондажни платформи в седмицата, приключваща на 25 май, с което те стават 859 – най-високото ниво от 2015 г. насам. А това е показател, че производството на суров петрол в САЩ ще продължи да расте.

Производството на суров петрол в САЩ вече се е повишило с повече от 27% през последните две години до 10,73 млн. барела на ден, приближавайки се все по-близо до нивото, което произвежда Русия – 11 млн. барела на ден.

„Цените на петрола в момента показват симптоми на падащ нож, като инвеститорите започват да се паникьосват от перспективите за увеличава на производството“, коментираха и от базираната в Сингапур брокерска компания Phillip Futures.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,61% до 1301 долара за тройунция заради тежестта на силния долар. Среброто отчита понижение в цената си 0,40%, а медта и платината поскъпват съответно с 0,41% и 0,30%. На международните борси пшеницата поскъпва с над 2% в понеделник.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с минималните 0,21% до 93,92 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,52% до 109,53 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,32% до 0,7572 долара.

*Информацията е актуална към 9:20 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още