IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничените доставки изпратиха цените на газа в Европа до нови рекорди

Спирания на производството в Северно море влошават недостига, точно когато цените в САЩ и Азия растат заради притесненията около урагана “Айда”

20:33 | 01.09.21 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Намалени доставки само месец преди началото на отоплителния сезон в Европа изправиха цените на природния газ и въглеродните фючърси до нови рекорди.

Спирания на производството в Северно море влошават недостига, точно когато цените в САЩ и Азия растат заради притесненията около урагана “Айда” и риска да затрудни доставките на втечнен природен газ (LNP).

Междувременно фючърсите на въглерода поскъпват, тъй като високите цени на газа карат производителите на ток да горят по-скъпите откъм емисии въглища.

“Намираме се в рекордна серия”, посочва Тим Партидж, ръководител на звеното за енергийна търговия към DB Group Europe. “Някои прекъсвания бяха отложени за тази година заради ограниченията за Covid-19 и тези забавяния имат ретроспективен ефект сега, в най-лошото възможно време”, допълва той. 

Европа няма много време, за да запълни изпразнените си хранилища преди началото на отоплителния сезон през октомври. Запасите са на най-ниското си ниво от над десетилетие след студената последна зима, а доставките от водещия производител Русия също са ограничени.

От “Газпром” заявиха миналия месец, че са изправени пред рекордно търсене както от чужбина, така и от дома. Като се има предвид сегашния темп на зареждане на хранилищата, Европа може да не е готова да напълно да възстанови резервите преди отоплителния сезон, посочиха от компанията в позиция в сряда.

 Бенчмарковите европейски газови фючърси, търгувани в Нидерландия, поскъпнаха с 5,2% до 52, 95 евро за мегаватчаса - абсолютен рекорд, но в крайна сметка завършиха сесията със спад от 0,2%, след като от ОПЕК и съюзници потвърдиха плануваното увелочение на добива. Цената на газа с доставка през следващия месец пък поскъпна с 5,3%.

Прекъсванията на добива в Северно море се увеличават, тъй като инфраструктурните оператори най-накрая могат да извършат операции по поддръжка, които са отлагали заради коронавируса.

Терминалът Perenco Bacton, както и газовото поле “Сигнъс”, и двете във Великобритания, трябваше да спрат работа заради непланирана поддръжка. В Норвегия, най-големият доставчик на Европа на газ след Русия, капацитетът на редица обекти ще бъде намален на етапи през идните дни. 

В същото време високите газови цени повишават стойността и на тока, и на емисиите на континента. Цената на разрешенията за въглерод поскъпнаха до рекордните 61,1 евро за тон в сряда, преди да поевтинеят след това, приключвайки със спад от 1,1%.

Горенето на въглища е по-изгодно за производство на електричество спрямо газа за четвъртото тримесечие.

“Затягането при енергийния комплекс, особено при газа, продължава да оказва подкрепа на въглеродните цени”, коментират от Redshaw Advisors в доклад, публикуван във вторник. 

Биковете ще водят енергийния пазар поне до първата половина на септември, смята Партридж. “В края на месеца пазарът ще гледа къде се намираме по отношение на нива на съхранение и това ще определи посоката”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Хехе, продавачо на застраховки със скромно възнаграждение, принуден да доработва като вечерно даскалче, за 40+ години явно това ти е тавана. Добре, че от баща си наследи панелчето, че иначе.... Книжка, кола, жена...кога?? Спорт кога, социален живот извън онлайн кога? Започни първо с Турция-там присаждат коса евтино, вярно, ще ти отидат половината инвестиции, но ако искаш близки контакти с другия пол, нямаш избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
контра въпрос : къде са терминалите за втечнен газ ... ?! ... щото там където има терминали има и втечнен газ , там където няма чакате пиянките да си оправят инфраструктурата ... :))) ... факт , многократно доказан във времето , рассияните НЕ МОГАТ да управляват сложни инфраструктурни проекти . нито хранилищата , които управлява газпром са запълнени , нито газопроводите са им изградени , нито преработващите им инсталации работят ... :))) ... хамериканските договори за втечнен газ са изпълнени , пита се в задачата , кой не си е изпълнил неговите ...?! ... въпрос с повишена трудност ... ще се оправиш ли или искаш статистика на доставките на товари с втечнен газ от усато за европа ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Евтин втечнен газ не е имало, няма и няма да има. Но къде е евтината руска газ??? Да има по-евтина, но азерска. А защо интерконектора с Гърция не е построен вече 12 години, може да попитате Шиши и путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Еми няма го !!! Който е луд да вярва на обещанията на САЩ, си е за негова сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Хахахаха, позор за интелекта, ти ли ще се подиграваш на застрахователите, ти, който заработваш като ***, защото за абсолютно нищо друго не ставаш? Не стига това, но и деградираш със страшна сила... скоро и за *** няма да ставаш... Единствените мозъчни центрове, които ще продължат да функционират в тиквата ти, ще са тия, дето отговарят за дишането, плюскaнето и дефeкацията !!! Ти си срам за Хомо Сапиенс !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Написани са доста глупости след поста ми но все още никой не ми е отговорил: къде е евтиният втечнен газ дето щеше да ни освобождава от нещо си? Наредил се е по цена до другият "заробващият" газ ли??Я виж ти!!!!То май нямало разлика кой ти продава горивото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Лaпaй чypки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 2
vzhekoff
преди 2 години
Събрала се е xoмo-дружинката - ватенката, пръдлеФ и зелю вкиснатото и дружно изпущат газ :) Де ги евтините демократични молекули, бе киpтaци ?Що не идат в ЕС ? Пръдльоф, видя ли как те изиграха от Газпром - забавиха строежа и вдигнаха цената :) Сега ще мотаят докато им прелее джобът/сейфът от кинти.А ти ще си ядеш coполите в туй време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Плешко застраховкопродавач, с жалка физика и социално отритнат, обитаващ наследена панелна гарсониерка, с 0 внимание от другия пол и возещ се с лъскаво панталонче в тролея...мале...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Мда ве! Ама той и хегемона за ****. Да избере някаква заспала и иззкуффяла дятка, па он да затвори шистаците и да дезертира от всички фронтове! И неааа демократични молекули!!! Мъка, мъка, мъъъъъкаа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още