Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

ОПЕК ревизира в посока надолу прогнозите си за търсенето на петрол през 2019 г.

В месечния си доклад картелът намали очакванията си за търсенето на петрол в световен мащаб с 50 хил. барела на ден

ОПЕК ревизира в посока надолу прогнозите си за търсенето на петрол през 2019 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) понижи прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол за следващата година за трети пореден месец, позовавайки се на очакванията за развитието на икономиката, търговските спорове и нестабилните нововъзникващи пазари, съобщава Ройтерс.

В месечния си доклад ОПЕК заявява, че търсенето на петрол в световен мащаб ще се увеличи с 1,36 млн. барела на ден през следващата година, като това е с 50 000 барела по-малко спрямо предишната му оценка. 

Още по темата
Картелът също така снижи прогнозата за търсенето през 2019 г. за собствения си суров петрол с още 300 000 барела на ден от последния месец до 31,8 млн. барела на ден. Това пък е спад от 900 000 барела спрямо прогнозата за 2018 г.

ОПЕК обяви, че собственото му производство се е увеличило със 132 хил. барела на ден през септември до 32,76 млн. барела на ден, което е най-високото отчитано ниво от доклада от август 2017 г.

Саудитска Арабия и Либия са увеличили производството си миналия месец със съответно 108 хил. и 103 хил. барела на ден. Взети заедно данните за двете страни значително компенсират свиването на износа от Иран със 150 хил. барела петрол на ден. По данни на Иран, предоставени на ОПЕК, производството на близкоизточната страна е намаляло само с 51 хил. барела до 3,775 млн. барела.

ОПЕК се ангажира да увеличи производството, за да компенсира загубата на ирански доставки заради санкциите от страна на САЩ, които влизат в сила следващия месец. Картелът намали прогнозата си за растеж на доставките на петрол извън ОПЕК през 2019 г. с 30 хил. барела до 2,12 млн. барела на ден.

Производството на петрол в САЩ пък се очаква да нарасне с 1,39 млн. барела до рекордните 10,74 млн. барела според месечната прогноза на Администрацията за енергийна информация.

По-рано през деня цените на петрола се понижиха до двуседмично дъно в четвъртък, след като продължиха низходящия си тренд от предходната сесия на фона на разпродаването на акции в световен мащаб и данни за нарастване на запасите в САЩ повече от очакваното.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Суровини
Петролът поевтинява след поредния рекорд в щатското производство*