IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите на мед сигнализират за предпазливост сред трейдърите

Медта се възстановява от най-големия си еднодневен срив от две години насам, но нагласите на пазара не са особено ведри

15:35 | 06.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтрес</em></p>

Снимка: Архив Ройтрес

Медта се възстановява от най-големия си еднодневен срив от две години насам, но нагласите на пазара не са особено ведри, съобщава Bloomberg. Въпреки че цените на индустриалния метал запазват впечатляващите си ръстове за годината, вече има немалко причини за предпазливост сред трейдърите.

Ръстът в предлагането

Резервите от мед, съхранявани на глобалните борси, остават упорито високи въпреки смущенията в предлагането от мини в Китай и Индонезия в началото на годината. Голямо повишение в резервите на лондонската борса за метали беше катализаторът на срива в цените във вторник и припомни, че пазарът не страда от недостиг.

Широките спредове

Кривата на форуърдните договори също сигнализира за налично предлагане, което може да се задържи идните месеци. Бенчмарковите цени на медта с доставка след три месеца са по-ниски от тези в договорите с по-късна дата. Тази ситуация се нарича контанго (contango) и е характерна за пренаситените пазари. При цинка например е обратното – купувачите плащат значителни премии за краткосрочните договори заради перспективите за свиване в предлагането. 

Потреблението в Китай

Синхронизирането на глобалния растеж беше ключов двигател за индустриалните метали тази година, но се трупат опасения, че мерките в Китай за охлаждане на имотния пазар ще представляват насрещни ветрове. Премиите за доставка на мед до най-големия потребител – Китай – не са особено високи през тази година, което предполага, че търсенето на мед в Китай няма да окаже натиск върху предлагането.

Дългите позиции в Шанхай

Разпродажбите при медта бяха отчасти предизвикани от опасения около големия обем дълги позиции във фючърсни договори на борсата в Шанхай през последните месеци, коментира Никълас Сноудън, анализатор в Standard Chartered.

Инвеститорите се чудят кога и как тези позиции ще бъдат оттеглени и проявяват все повече предпазливост да направят свои собствени бичи залози. Резките колебания във вторник в Шанхай показват, че може би тези позиции се затварят, което според Сноудън може да доведе до краткосрочен натиск над цените.

Медта поевтиня с 4,7% на лондонската борса във вторник до най-ниското си ниво от два месеца. Металът обаче е поскъпнал с 19% от началото на тази година до 6 570,50 долара за метричен тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още