IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът и златото се настаниха на зелена територия

През нощта цените на златото бяха подложени на натиск заради по-силния долар, след като американският Сенат прие данъчната реформа

10:05 | 05.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът започва търговията във вторник с поскъпване, подкрепен от очакванията за спад на запасите в САЩ, съобщава Ройтерс. Друг фактор за положителния тренд е сделката от миналата седмица между страните износителки на петрол (ОПЕК) и страни извън картела, водени от Русия, да запазят производствените си квоти до края на 2018 г.

Фючърсите върху американския суров петрол се търгуваха по-скъпо с 0,2% до 62,35 долара за барел.

Макар че най-големите световни производители на петрол постигнаха споразумение, министърът на енергетиката на Казахстан Казах Бозумяев заяви, че спазването на споразумението за намаляване на производството ще бъде сложно за страната. Казахстан беше сред членовете, които не подкрепиха пакта.

Според американската инвестиционна банка Goldman Sachs Саудитска Арабия и Русия са показали по-силен ангажимент да намалят по-силно производството си. Същевременно банката увеличи прогнозите си за цената на Брент и американския суров петрол за 2018 г. съответно до 62 и 57,50 долара за барел.

През ноември износът на петрол от ОПЕК спадна с 300 000 барела на ден до най-ниските му стойности от май, показва проучване на Ройтерс.

Въпреки че нарастващото производство на петрол в САЩ продължава да бъде пречка за усилията на ОПЕК да балансира пазара, запасите от суров петрол в САЩ намаляха през миналата седмица, отбелязвайки третото си поред седмично понижение. 

На стоковите пазари и златото се представя добре, след като доларът поевтиня леко във вторник. Фючърсите върху златото с доставка през февруари на борсата в Ню Йорк поскъпнаха с 0,02% до 1278,90 долара за тройунция.

Индексът на щатския долар, който измерва силата на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, се свива с 0,02% до 93,03. 

През нощта срещу вторник цените на златото бяха подложени на натиск заради по-силния долар, след като Сенатът в САЩ одобри данъчната реформа на администрацията на Доналд Тръмп, целяща да стимулира икономическия растеж.

Златото е чувствително към по-високи движения при доларовите облигации и на самия щатски долар. По-силният долар прави златото по-скъпо за притежателите на чуждестранна валута, докато ръстът на американските лихвени проценти увеличава възможността за притежаване на неликвидни активи като кюлчета. 

Информацията е актуална към 9:43 часа. 

Още за пазара на петрол четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още