IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът не намери единна посока в азиатската сесия*

Цената на златото отчете най-голямото си дневно понижение от две седмици насам

10:11 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двата основни вида петрол се движеха в напълно противоположна посока по време на азиатската сесия поради различни фактори, съобщава CNBC.

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през март поскъпнаха с 1,02% до 62,31 долара за барел. Сортът Брент обаче отчете спад в цената си от 0,15% до 65,57 долара за барел.

Според трейдърите по-високите цени на американското „черно злато“ се дължат на намаления капацитет на работа на канадския петролопровод Keystone от края на миналата година заради теч. Това е довело до намаляване на доставките на петрол за САЩ.

Сортът Брент пък се движеше в червената зона заради засилването на долара, което се отразява и на търсенето и прави стоките, деноминирани в долари, по-скъпи за страните, които използват други валути.

Като цяло обаче пазарите на петрол остават добре подкрепени поради ограниченото предлагане от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), като мерките бяха взети в началото на миналата година с цел намаляване на запасите и възстановяване на цените.

Според главния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо глобалното търсене на петрол през 2018 г. се очаква да нарасне с 1,6 млн. барела на ден благодарение на „окуражаващата среда“. Въпреки че ОПЕК демонстрира желание да продължи да ограничава доставките, то Русия, която не е член на организацията, показва признаци, че може в някакъв момент да започне да увеличава отново производството си.

Но така или иначе растящото производство в САЩ заплашва да подкопае усилията на ОПЕК. Миналата седмица броят на работещите платформи за добив на петрол в САЩ се увеличи за четвърта поред седмица до 798, което показва, че добивът в САЩ, който вече достигна рекордните 10,27 млн. барела на ден, може да нарасне допълнително.

На стоковите пазари във вторник златото поевтинява в трета поредна сесия, след като доларът се възстанови над тригодишното си дъно от миналата седмица. Фючърсите върху ценния метал с доставка през април отчетоха спад в цената си от 1,14% до 1340,70 долара за тройунция, като това е най-голямото им дневно понижение от близо две седмици насам. През миналата седмица златото поскъпна с 2,4% в най-добрата си седмица от повече от пет месеца насам, след като инвеститорите го предпочитаха заради страховете от нарастващата инфлация. С над 1% поевтиняват и среброто и медта.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,37% до 89,53 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,36% до 106,97 йени. Австралийският долар се търгуваше спрямо американския си колега с 0,04% по-високо до 0,7916 долара.

*Информацията е актуална към 9:29 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още