IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поевтиня след ръст на американските складови резерви

Поредното увеличаване на складовите наличности на суров петрол се случва на фона и на запазване на рекордните нива на добив в САЩ

17:42 | 22.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

И в четвъртък петролните фючърси се намират под натиск за продажби, защото инвеститорите продължават да се тревожат за възможността да се поднови дисбалансът между предлагане и търсене. 

Допълнителен повод за тези опасения предизвикаха данни на Администрацията за енергийна информация(EIA), според които складовите запаси на суров петрол в САЩ са нараснали през седмицата до 16-и ноември с цели 4,9 мн. барела до 446,91 млн. барела. Това представлява повишение на запасите за девета поредна седмица и тяхно най-високо ниво от декември 2017 г. насам, предава Ройтерс. 

Така цените се доближиха до 13-месечно дъно. Търгуваният в Ню Йорк сорт West Texas Intermediate поевтиня с 11 цента, или 0,20 на сто, до 54,52 долара за барел. За Брента понижението е със 7 цента, или 3,11%, до 63,55 долара за барел.

Поредното увеличаване на складовите наличности на суров петрол се случва на фона на поддържане на рекордните нива на добив в САЩ от 11,7 млн. барела на ден. Това доведе до париране на голяма част от вчерашния ценови отскок, като по време на търговията в четвъртък фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари в един момент се понижиха с 1,4% обратно под нивото от 54 долара за барел, а на петрола сорт "Брент" - с 1% под нивото от 63 долара.

Към всичко това трябва да добавим и изказване на Доналд Тръмп в Twitter, в което той благодари на Саудитска Арабия за приноса ѝ за рязкото понижение на петролните цени. Той дори призова за още по-ниски цени.

Така в рамките на няколко седмици петролът поевтиня драстично с около 25% на фона на рекордните добиви през последните месеци от страна на САЩ, Саудитска Арабия и Русия и на растящите опасения за по-слабо от очакваното потребление на суров петрол догодина поради очакваното влошаване на глобалния икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още