IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът прекъсна шестдневната губеща серия

Отслабването на долара подкрепи стоковите пазари

10:15 | 12.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът поскъпва в началото на новата седмица с над 1%, успявайки да заличи поне част от загубите, които реализира през предишните шест сесии, обобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол поскъпна с 1,27% по време на азиатската търговия до 59,95 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 1,10% до 63,48 долара за барел.

Стабилизирането на цените идва, след като „черното злато“ регистрира най-голямата си загуба за последните две години през изминалата седмица на фона на засилващия се долар.

Според анализаторите успокояването на щатския фондов пазар в петък е донесъл подкрепа и на суровините. 

Сянката, която е надвиснала на петролните пазари в последните дни, обаче е свързана най-вече с увеличеното производство, тъй като по-големите обеми, произведени в САЩ, подкопават усилията на Организацията на страните износителки на петрол за ограничаване на доставките с цел стабилизиране на цените.

Междувременно опасенията за допълнително нарастване на производството на петрол се увеличават, след като стана ясно, че общият брой на работещите петролни платформи в САЩ се е увеличил с 26 до 791 в последната седмица.

На стоковите пазари като цяло настроението в понеделник е положително и златото също поскъпна с 0,75%, като фючърсите върху ценния метал с доставка през април достигнаха ниво от 1325,60 долара за тройунция. Среброто и медта отчитат повишение в цената си със съответно 1,74% и 1,73%. Пшеницата поскъпва с 2,17%, а царевицата - с 1,17%.

„Златото се движи във възходяща посока в последните 24 часа заради опасенията, че слабият долар може да се завърне на пазарите“, коментира Джордан Елисео, старши икономист в ABC Bullion. Според него след разпродажбата на рисковите активи през миналата седмица, ако нестабилността на финансовите пазари продължава, златото ще получи добра подкрепа.

Доларовият индекс, който измерва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи с 0,24% до 90,16 пункта. Миналата седмица индексът се повиши с 1,4% поради прехвърлянето на средства към по-безопасни активи на фона на потъването на глобалните пазари на акции. Доларът поевтиня спрямо йената с 0,17% до 108,61 йени. Австралийският долар поскъпна спрямо щатския с 0,06% до 0,7818 долара.

Инвеститорите очакват данните за индекса на потребителските цени в САЩ в сряда, които ще дадат по-ясни знаци за темпа на ускоряване на инфлацията и съответно за лихвените проценти. Именно опасенията от нарастващата инфлация предизвикаха червената вълна на пазарите в последната седмица.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ПЕТРОЛА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОЕВТИНЯВА , А ДОЛАРА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА СЕ КАЧВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още