IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът сорт Брент поскъпва след спиране на доставките през Червено море*

Покачването на цените в четвъртък беше подкрепено и от официалните данни за по-голям спад на резервите в САЩ от очакваното

10:21 | 26.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът сорт Брент повишава цената си за трети пореден ден, след като Саудитска Арабия спря временно доставките през стратегически пролив в Червено море. Възходящо влияние оказва и свиването на запасите в САЩ до над тригодишно дъно, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI няколко пъти смениха посоката си на движение по време на азиатската сесия, но сутринта българско време се стабилизираха на ниво от 69,30 долара за барел. Сортът Брент пък поскъпва с 0,46% до 74,27 долара за барел.

„Обявеното тази сутрин затваряне на някои от коридорите в Персийския залив заради йеменски бунтовници определено подкрепи движението на цените във възходяща посока“, коментира Грег Маккена, главен пазарен стратег в AxiTrader, посочвайки, разбира се, и спада в запасите в САЩ като движещ фактор за пазара.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, заяви в четвъртък, че временно спира всички петролни доставки през стратегическия пролив Баб ел-Мандеб след атака на два петролни танкера от страна на йеменските хути, подкрепяни от Иран.

Около 4,8 млн. барела суров петрол и рафинирани петролни продукти са преминали през въпросния пролив през 2016 г. напът за Европа, САЩ и Азия според Администрацията за енергийна информация. Баб ел-Мандеб, където Червено море се среща с Аденския залив на Червено море, е широк само 20 километра, което прави стотици кораби потенциална лесна мишена.

Покачването на цените в четвъртък беше подкрепено и от официалните данни, показващи, че запасите от суров петрол в САЩ са се понижили повече от очакваното до най-ниското си ниво от 2015 г. насам.

Запасите от суров петрол са намалели с 6,1 млн. барела през седмицата, приключваща на 20 юли. За сравнение, анализаторите очакваха спад от 2,3 млн. барела.

Междувременно на стоковите пазари златото поевтинява с 0,20% до 1238,50 долара за тройунция. От най-търгуваните метали само медта поскъпва - с 0,44%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,08% до 94,15 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,29% до 110,66 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,34% до 0,7430 долара.

* Информацията е актуална към 9:28 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още