IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва новата седмица с възходящ тренд

Цените се задържат около върховете си от 2015 г. заради различни фактори

10:33 | 08.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът продължава да поскъпва и през новата седмица, като се задържа на върховете си от 2015 г. отчасти заради продължаващото политическо напрежение в Иран, отбелязват световните агенции. И въпреки че протестите не влияят пряко на доставките на черно злато, то проблемите в третия по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) определено оказват натиск върху цените.

По време на азиатската сесия фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,18% до 61,55 долара за барел. В същото време цената на сорта Брент се повиши с 0,13% до 67,71 долара за барел. 

Някои анализатори се опасяват, че покачването на петролните котировки може да накара американските производители да увеличат добива, като това ще наруши ефекта от споразумението между ОПЕК и страните извън картела, сред които и Русия, да свият добива си, за да подкрепят цените, съобщава БТА. От друга страна, продължаващите вълнения в Иран могат да накарат президента на САЩ Доналд Тръмп да наложи санкции срещу Техеран, което би довело до допълнителен скок на цените на петрола, отбелязват експерти. 

Друг фактор, който в момента оказва влияние на цените, е информацията за намаления брой действащи петролни кладенци в САЩ. Техният брой се понижи с 5 до 742 в седмицата, приключила до 5 януари 2018 г., съобщи петролната компания Baker Hughes, цитирана от Ройтерс.

На стоковите пазари настроенията около търговията със злато бяха противоположни. Фючърсите върху ценния метал с доставка през февруари отчетоха спад в цената си от 0,39% до 1317,20 долара за тройунция.

На валутния фронт доларовият индекс, които измерва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест валути, успя леко да се повиши спрямо нивата си от петък до 92,129 пункта. Щатската валута поскъпна спрямо йената с 0,26% до 113,34 йени. Австрийският долар пък поевтиня спрямо щатския и се разменяше за 0,7836 долара.

Въпреки че не се очаква наситена със събития седмица, все пак интересът на инвеститорите ще е насочен към детайлите от последната среща на Европейската централна банка (ЕЦБ) и макроданни от еврозоната и САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още