IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва новата седмица с поскъпване

Хедж фондовете са увеличили залозите си за повишаване на цените на двата най-търгувани вида петрол

10:23 | 18.12.17 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през януари стартираха новата седмица по време на азиатската търговия с поскъпване - с 0,61% до 57,65 долара за барел. Сортът брент също отчита повишение с 0,63% до 63,63 долара за барел.

Хедж фондовете са увеличили залозите си за повишаване на цените и за двата най-търгувани вида петрол до нови върхове, като за лекия суров петрол се очаква да достигне 9-месечен връх, съобщава Bloomberg.

И въпреки че в момента цените на черното злато до голяма степен се поддържат от споразумението на  членовете на Организацията на страните износителки на петрол заедно с други държави, които не са членки на организацията, за намаляване на доставките на петрол с около 1,8 милиона барела на ден, то в същото време стана ясно, че производството в САЩ през следващата година ще достигне рекордните 10 милиона барела на ден.

Така на седмична база цената на лекия суров петрол се понижава с 0,1%, а на сорта брент - с 0,03% заради опасенията, че увеличеното американско производство ще подтисне усилията на ОПЕК. 

На фона на прогнозата за ръст на производството по последни данни запасите от суров петрол в САЩ намаляват с 5,1 млн. барела  за четвърта поред седмица и това е най-ниското ниво от октомври 2015 г.

„Ключовите фактори за 2018 г. по отношение на петрола са именно спазването на изискванията на ОПЕК и очакваното по-голямо търсене по целия свят“, коментира Дейвид Ленокс, стоков анализатор в австралийската компания Fat Prophets, цитиран от Bloomberg. Според него цените като цяло ще бъдат под контрол въпреки по-високото производство в САЩ.

Златото също е на позитивна територия, като фючърсите му с доставка през февруари отчитат ръст от 0,13% до 1 259,10 долара за тройунция. За изминалата седмица ценният метал успя да прибави 0,7% към стойността си и така сложи край на триседмична губеща серия. 

В предпразничната седмица във фокуса на инвеститорите ще са посланията от Японската и Австралийската централна банка. Сред по-важните макроданни преди Коледа ще е индексът на потребителските цени в еврозоната и бизнес климатът в Германия.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
...плувай, плувай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 6 години
Верно? Ти са видиш! Кой да се сети..?! Я виж жулиенчето пък какво вика - в края на седмицата ше разливат за без пари...! Вие двамата май требва да се съберете под един покрив и да си обяснявате взаимно световните дела. Ти ше му разказваш за руско-кагебистките фактори, а той ше те просветлява с блянове за новите технологии и търговската логика и ше си живкате екстра... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Нищо ново.Всяка година точно със застудяването продавачите на петрол, а оттам и всички по веригата вдигат цените в унисон със нивото на студ. Колкото повече пада термометъра, толкова повече се качват цените на енергоносителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Karo
преди 6 години
С тези нови технологии нека да натиснем ценат ана петрола да пада и да се радваме. Нека да не зареждаме бензин, нафта и да не купуваме пластмаси, нито гуми за автомобилите си, абе нищо от направено нефт. Да летим на самолети на батерии, да сме екологични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Ама ако в края на седмицата е по-скъп, какво си пожелаваш да ти напиша тук? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Ооо, мерси за инфото! Ще изчакам до петък да сипя по-евтинко бензинец, че вчера се набутах един резервоар 80 литра... Ама немаше как - требваше да се прибирам в София... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още