IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на петрола засега е на пауза*

Суровината преминава през един от най-бурните си периоди на търговия, в който бързите развития околко войната и санкциите предизвикват силна волатилност

09:19 | 16.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът отново поскъпва в сряда, след като предходния ден цената на "черното злато" спадна под 100 долара за пръв път от избухването на войната в Украйна насам. Поевтиняването на петрола се забави, след като изтри по-голямата част от поскъпването си след нахлуването на Русия в Украйна, а вниманието се насочи към перспективата за намаляване на търсенето поради възраждането на случаите на Covid-19 в Китай. Страната, най-големият вносител на суров петрол в света, въведе няколко блокади на територията си, тъй като се опитва да овладее най-тежкото огнище на коронавирус от началото на пандемията, предава Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 2,69%, или 2,69 долара, до 102,60 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 2,187%, или 2,11 долара, до 98,55 долара за барел, задържайки се под равнището от 100 долара за барел.

Петролът навлезе в мечи пазар, изтривайки над 20% от стойността си, след като миналата седмица записа най-високото си ценово равнище от 2008 г. насам. Китай - най-големият вносител на петрол в света - въведе мерки за ограничаване в няколко града и икономически зони в страната в опит да озапти нововъзникналите огнища на коронвируса.

Петролът преминава през един от най-бурните си периоди на търговия, в който бързите развития около войната и наложените санкции предизвикват големите ценови колебания, а волатилността достигна рекордни равнища. Все още има опасения, че нарушените руски доставки може да навредят на вече затегнатия пазар, докато конфликтът продължава въпреки усилията за прекратяване на огъня.

"Доминиращият белег на пазара е волатилността", каза базираният в Сингапур главен стратег в JTD Energy Services Pte. Джон Дрискол. "Не са някакви базисни фактори, а геополитиката, истерията и страхът. Пазарът вероятно ще се възстанови, но не толкова агресивно", смята Дрискол.

Войната в Украйна разтърсва пазарите, като повишава цената на всичко от пшеница до никел и природен газ. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) предприе необичайния ход да признае, че войната може да ускори световната инфлация. Предстои по-късно в сряда Международната агенция по енергетика също да представи данни за пазара на "черно злато".

През следващата седмица американският президент Джо Байдън ще посети Европа, за да присъства на извънредното заседание на НАТО, което ще се проведе на 24 март. Руският държавен глава Владимир Путин заяви пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че Украйна "не показва сериозно отношение за намирането на приемливи решения" в преговорите за прекратяване на войната.

Руският външен министър Сергей Лавров посочи, че санкциите срещу руската инвазия няма да повлияят на ядрената сделка с Иран. Коментарът му внесе оптимизъм, че сключването на сделката може да върне доставките от производителя от ОПЕК.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка сега е в размер на 2,62 долара за барел спрямо 4,11 долара седмица по-рано.

Американският петролен институт съобщи, че щатските резерви на "черно злато" са нараснали с 3,75 млн. барела миналата седмица, докато тези в ключовия хъб за съхранение в Кушинг са се увеличили с 2,3 млн. барела, според лица, запознати с данните. Предстои Администрацията за енергийна информация да публикува официалната статистика в сряда.

*Към 8:44 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още