IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд намали цените на петрола на фона на COVID блокадите в Китай

Ценовото разхлабване обаче изключва САЩ

16:30 | 08.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Саудитска Арабия понижи цените на петрола за купувачите в Азия, тъй като коронавирусните блокади в Китай притискат търсенето, противодействайки на несигурността около руските доставки, докато войната в Украйна се проточва, съобщава Bloomberg.

Саудитската петролна компания Saudi Aramco понижава цените на своите продукти за първи път от четири месеца насам. Една от най-ценните компании в света по размер на пазарната капитализация понижи цената на ключовия си сорт Arab Light с доставка през следващия месец за Азия спрямо стойността на Брент до +4,40 долара за барел от +9,35 долара за фючърсите с доставка през май.

Aramco също така понижи стойността на всички сортове за региона на Северозападна Европа и за Средиземноморието. Цените за американските клиенти обаче останаха непроменени.

Саудитска Арабия повиши цената на суровия си петрол до рекордно високи нива през последните два месеца, след като цените скочиха до над 100 долара за барел, когато Русия нахлу в Украйна. Руският износ вече е намалял и може да се свие допълнително, тъй като Европейският съюз (ЕС) се приближава до налагане на петролно ембарго срещу Москва.

И докато войната затегна глобалния петролен пазар, стратегията на Пекин за нулева толерантност спрямо коронавируса доведе до най-големия шок в търсенето на петрол в Китай от първите дни на пандемията. Очаква се потреблението на бензин, дизелово гориво и авиационно гориво през миналия месец да спадне с 20% спрямо година по-рано.

арабия арабия

Китайска стратегия

Китайският премиер Ли Къцян предупреди в събота за „сложната и тежка“ ситуация със заетостта, тъй като правителството се опитва да овладее новите коронавирусни огнища. Китайските политици залагат на стратегията за строги мерки, дори когато икономическата активност в страната започна да се свива на фона на масовото затваряне на фабриките.

Според Vitol Group мерките в Китай работят, що се отнася до овладяването на заразата.

 „Очевидно, това е ужасна ситуация за гражданите на Шанхай, като на много хора в Пекин им е казано да работят от вкъщи“, заяви Майк Мюлер, ръководител на Vitol Group за Азия.

Решението на Aramco е предхождано от решението на ОПЕК+ да продължи с постепенното добавяне на допълнителни количества към добива на петрол. За юни добавката ще възлиза на 432 000 барела петрол на ден.

Саудитска Арабия изпраща повече от 60% от износа си на суров петрол в Азия, като най-големите купувачи са Китай, Япония, Южна Корея и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още