IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са нетен износител на петрол за първи път от десетилетия

Какво означава това за света?

15:12 | 30.11.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ бетонираха статута си на нетен износител на световните петролни пазари, което е рязък обрат спрямо предходните години и може да се отрази на отношенията им със съюзниците, пише Financial Times.

Страната, която е водещ производител и потребител, е изнасяла с 89 хил. баела повече суров петрол и рафинирани петролни продукти на ден, отколкото е внасяла през септември. Това е първият цял месец на положителен баланс в търговията с петрол от 40-те години на миналия век, сочат данни на Администрацията за енергийна информация. Вносът е превишил износа с 12 млн. барела на ден преди десет години.

Различни фактори са допринесли за промяната – растящият добив на шистов петрол, краят на забраната за износ на суров петрол през 2015 г. и подобренията в икономията на гориво при колите, които са ограничили търсенето на петрол, въпреки че шосейният трафик излезе от рецесията.

Наред с ръста на производството на природен газ и на електрическа енергия от възобновяеми източници доставките на петрол тласкат САЩ към отдавнашната цел за енергийна независимост, отбелязва консултантската компания Rystad Energy.

Дефицитът в търговията с петрол на САЩ от 62 млрд. долара през 2018 г. – 10% от търговския баланс на страната, е напът да се превърне в излишък от стотици милиарди долари „благодарение основна на огромния ръст на производството от американския шистов сектор“, допълва компанията.

Малката цифра за нетния износ е разликата между огромните потоци от петрол в едната и в другата посока – вносът на суров петрол и петролни продукти се е равнявал на средно 8,668 млн. барела дневно през септември, а износът е достигал 8,757 млн. барела дневно.

Огромен дял от вноса е включвал суров петрол, който рафинериите са продължили да купуват, въпреки че местното производство е достигнало нов рекорд от 12,5 млн. барела дневно, сочат данни на Международната агенция за енергия (МАЕ).

„Очакваме износът да продължи да расте оттук нататък, въпреки че част от ръста е стимулиран от несъответствието в качеството на суровия петрол и мощностите за рафиниране“, казва Амрита Сен, главен петролен анализатор в компанията Energy Aspects.

МАЕ прогнозира в най-новия си доклад за перспективите пред енергетиката в краткосрочен план, че нетният износ на петрол и рафинирани продукти вероятно е достигнал 550 хил. барела дневно през октомври и ще бъде средно 750 хил. барела на ден през 2020 г.

Статутът на САЩ като нетен износител на петрол ще промени задълженията им като член на МАЕ, организация на индустриализираните страни, създадена в отговор на сътресенията на петролните пазари през 70-те години на миналия век. Като мярка за енергийна сигурност страните членки на МАЕ трябва да поддържат петролни резерви, равняващи се на 90 дни от нетния им внос.

По-голямата част от запасите на САЩ за извънредни ситуации се намират в огромния им Стратегически петролен резерв на брега на Мексиканския залив. „Насърчаваме САЩ да запазят значителните обеми в резерва, за да засилят глобалната енергийна сигурност въпреки прехода им към нетен износител на петрол“, заяви директорът за енергийните пазари в МАЕ Кейсуке Садамори по време на изслушване в Конгреса миналия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stat counter
преди 4 години
То за производството на зелена хартия не отива много петрол... особено откакто зеленото започнаха да го печатат електронно. Така че има логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Е и ние можем да сме независими но по е лесно да пляскаме на русия и сащ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още